Nyheter

FORHANDLINGER: Tyrkia ønsker å sluttføre en avtale med Russland om våpenkjøp, til tross for at Russland har invadert Ukraina.
FORHANDLINGER: Tyrkia ønsker å sluttføre en avtale med Russland om våpenkjøp, til tross for at Russland har invadert Ukraina.

Tyrkia forhandler med Russland om rakettleveranse

Til tross for invasjonen av Ukraina vil Nato-landet Tyrkia sluttføre avtalen med Russland om kjøp av et avansert rakettforsvarssystem.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyrkias beslutning om å vende europeiske og amerikanske våpenprodusenter ryggen for i stedet å satse på det avanserte russiske rakettforsvarssystemet S-400, førte til kraftige protester fra landets Nato-allierte.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

USA kastet blant annet Tyrkia ut av kampflyprogrammet F-35 som følge av beslutningen, og flere militære topper i Tyrkia ble satt på sanksjonsliste, uten at dette fikk president Recep Tayyip Erdogan til å ombestemme seg.

Les også: Mangel på deler utsetter Stinger-produksjon.

Den første leveransen av S-400 fant sted i 2019, og Tyrkia forhandler nå med Russland om neste leveranse, opplyser sjefen for det tyrkiske forsvarets anskaffelsesprogram, Ismail Demir.

Ifølge Demir ble det i 2017 inngått avtale med Russland om kjøp av to rakettbatterier, og det forhandles nå om levering av det andre.

– Vi snakker ikke om et nytt prosjekt, vi fortsetter å implementere den beslutningen vi tok, sier han til statlig tyrkisk TV.

USAs president Joe Biden antydet i forrige måned at Tyrkia kan få kjøpe amerikanske F-16-fly, som erstatning for F-35-flyene de ikke får. Det vil ifølge Biden tjene USAs strategiske interesser.

Les også: Stiller spørsmål om Forsvarets id-markering.

Powered by Labrador CMS