Nyheter

BOLIGBLOKK: En boligblokk i Borodjanka utenfor Kyiv har fått store skader i kampene. Lokale myndigheter frykter det ligger mange personer i ruinene.
BOLIGBLOKK: En boligblokk i Borodjanka utenfor Kyiv har fått store skader i kampene. Lokale myndigheter frykter det ligger mange personer i ruinene.

Blinken: «Svært troverdige» meldinger om at Russland har begått krigsforbrytelser

USAs utenriksminister Antony Blinken sier amerikanske myndigheter har sett «svært troverdige meldinger» om at Russland har begått krigsforbrytelser i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har sett svært troverdige meldinger om at Russland har gått målrettet til angrep på sivile, sa Blinken i et intervju med CNN søndag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det utgjør en krigsforbrytelse, sier utenriksministeren.

Han sier de også har sett troverdige meldinger om at Russland har brukt «visse våpen». Det antas å være en henvisning til såkalte klasevåpen.

Les også: Ukraina ber russere identifisere krigsfanger

Russland avviser anklagene. President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov nektet i uka som gikk for at Russland benytter klasevåpen i Ukraina, og han avviste også at sivile mål blir angrepet.

– Russiske styrker gjennomfører ingen angrep mot sivil infrastruktur eller boligområder, sa han.

Klasevåpen

Russland har ifølge Human Rights Watch ved flere anledninger brukt klasebomber mot boligområder i Ukrainas nest største by Kharkiv. Bruk av våpen som rammer tilfeldig, er forbudt i henhold til krigens folkerett og kan være en krigsforbrytelse, konstaterer organisasjonen.

KRIGSFORBRYTELSER: USAs utenriksminister Antony Blinken sier de har fått troverdige meldinger om at Russland begår krigsforbrytelser i Ukraina.
KRIGSFORBRYTELSER: USAs utenriksminister Antony Blinken sier de har fått troverdige meldinger om at Russland begår krigsforbrytelser i Ukraina.

Det er ikke første gang Russland blir anklages for dette, og også Amnesty International og journalistkollektivet Bellingcat viser til tilfeller der våpentypen er brukt i Ukraina.

Klasevåpen er bomber, granater eller stridshoder som åpner seg i luften og slynger ut hundrevis av mindre sprengladninger over et stort område.

Mange av ladningene eksploderer ikke, og blir ofte liggende i årevis. De utgjør ikke minst en fare for barn, som kan plukke dem opp for å undersøke dem.

Etterforsker

Ifølge Blinken dokumenterer amerikanske myndigheter de ulike meldingene for å sikre at relevante organisasjoner kan etterforske om krigsforbrytelser er blitt begått.

Les også: Medvind for Nato- medlemskap i Sverige og Finland

I slutten av forrige uke bekreftet Den internasjonale straffedomstolen (ICC) å ha iverksatt etterforskning av potensielle krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Ukraina. Hovedanklager Karim Khan opplyste at ICC har begynt å samle inn bevis.

– Det er rimelig grunnlag for å tro at både påståtte krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten har blitt begått i Ukraina siden 2014, har Khan tidligere sagt i en uttalelse.

– Krigsforbryterstrategi

HRW advarte allerede før det russiske angrepet om faren for russiske krigsforbrytelser hvis en konflikt skulle oppstå, og viste til Russlands bombing av sivile mål i Syria.

I slutten av 2020 kom organisasjonen med en rapport der det konkluderes med at både det syriske regimet og Russland viste «grusom forakt» for sivile liv mens de forsøkte å gjenerobre Idlib-provinsen og omkringliggende områder nordvest i Syria.

Ifølge HRW-sjef Kenneth Roth ble sivile institusjoner som sykehus, skoler, markeder og boligblokker ble angrepet med overlegg gang på gang. Den amerikanske menneskerettsgruppa kaller framferden for en «krigsforbryter-strategi».

I 46 tilfeller var det snakk om direkte angrep på sivil infrastruktur, angrep der det ikke var noen bevis for at opposisjonen hadde våpen, utstyr eller krigere i nærheten av stedene som ble bombet. I disse tilfellene var det åpenbart at strategien gikk ut på å angripe sivile mål, fastslår Roth.

Powered by Labrador CMS