Nyheter

DONETSK: En ukrainsk soldater fyrer av en granatkaster nær frontlinjen i Donetsk 29. mai.
DONETSK: En ukrainsk soldater fyrer av en granatkaster nær frontlinjen i Donetsk 29. mai.

Russland hevder å ha stanset ukrainsk storoffensiv

Russiske styrker har stanset en ukrainsk storoffensiv sør i Donetsk-regionen, hevder det russiske forsvarsdepartementet.

Publisert

I en uttalelse omtalt av Reuters heter det at Ukraina innledet offensiven søndag med seks mekaniserte infanteribataljoner og to stridsvognbataljoner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Fiendens mål var å bryte gjennom forsvarslinjene våre i det de mener er frontens mest sårbare sektorer. Fienden oppnådde ikke sine mål, den hadde ingen suksess, heter det i den russiske uttalelsen.

Videre heter det at 250 ukrainske soldater ble drept, og at 16 stridsvogner, 21 pansrede kjøretøy og flere stormpanservogner ble ødelagt.

Departementet har også publisert video av det som angivelig er flere ukrainske pansrede kjøretøy på en slette, som sprenger etter at de blir rammet av angrep.

Reuters har ikke klart å verifisere påstandene.

Motoffensiv i vente

Ukrainske myndigheter har flere ganger sagt at en lenge ventet motoffensiv er på trappene. Senest lørdag sa president Volodymyr Zelenskyj at de var klare. Det er uklart om de påståtte sammenstøtene søndag er starten på motoffensiven.

I flere uker har ukrainerne jobbet for å forsøke å svekke de russiske stillingene. Like før månedsskiftet sa en høytstående tjenesteperson til Reuters at forberedende operasjoner, som å ødelegge forsyningslinje og sprenge lagre, allerede var i gang.

Et kraftverk i den russiske regionen Belgorod ble angrepet av en drone tidlig mandag, ifølge regionens guvernør. Belgorod grenser til Ukraina og har blitt angrepet flere ganger de siste ukene.

Gerasimov ved fronten

Russlands forsvarssjef Valerij Gerasimov var i området der Ukraina angrep, ifølge forsvarsdepartementet. Det skriver at Gerasimov var ved et stabsområde.

Gerasimov og forsvarsminister Sergej Sjojgu har de siste ukene blitt hardt kritisert av Wagner-gruppas leder Jevgenij Prigozjin. Wagner ledet offensiven mot østukrainske Bakhmut, som etter mange måneder til slutt endte med suksess i mai.

Prigozjin har flere ganger anklaget den russiske militærledelsen for blant annet inkompetanse. Verken Sjojgu eller Gerasimov har kommentert anklagene offentlig.

Powered by Labrador CMS