Nyheter

VÅPEN: Norge er på linje med en rekke allierte land ved å sende våpen til Ukraina, mener regjeringen her ved utenriksminister Anniken Huitfeldt.
VÅPEN: Norge er på linje med en rekke allierte land ved å sende våpen til Ukraina, mener regjeringen her ved utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Regjeringen om våpenstøtte til Ukraina: – Såpass begrenset at den ikke fører til at vi blir part til konflikten

Våpenhjelpen til Ukraina er et bidrag til et land i en legitim forsvarskamp, mener regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det ukrainske folket kjemper en legitim forsvarskamp i tråd med FN-paktens regler om selvforsvarsrett. Vår beslutning om å gi Ukraina våpenstøtte må sees i dette lyset. Vi er på linje med Sverige, Finland, en lang rekke allierte og nærstående land. Dette betyr selvsagt ikke at alle disse landene er i væpnet konflikt med Russland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver statssekretær i Utenriksdepartementet Eivind Vad Petterson (Ap) til Forsvarets forum.

– Hellestveit tar feil

I går uttalte folkerettsekspert Cecilie Hellestveit at beslutningen om å sende våpnene M72 var et «høyt spill» fra norske myndigheter:

– Russland kan lettere trekke Norge inn mer direkte krigen. Den risikoen er prisen ved å sende våpen til Ukraina, sa Hellestveit til Forsvarets forum.

Den oppfatningen deler ikke regjeringen.

– Et russisk angrep mot Norge vil være like folkerettsstridig og illegitimt som det russiske angrepet mot Ukraina. Vi mener altså at Cecilie Hellestveit tar feil.

– Samtidig er vi enige i at bistand til en krigførende part under visse omstendigheter kan føre til at man kan bli ansett som part til konflikten, men dette vil avhenge av hva slags støtte som gis og i hvilket omfang. Vi mener at den støtten vi nå har besluttet å gi Ukraina – 2000 M72-panservernvåpen – er såpass begrenset at den ikke fører til at vi blir part til konflikten, skriver Vad Petterson.

Ikke stridende part

Professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Geir Ulfstein, mener det blir feil å si at Norge er en stridende part ved å sende våpen til Ukraina

– Ved å sende våpen er ikke Norge lenger en nøytral stat. Men dette betyr ikke at Norge med dette er en stridende part. Norge blir først en stridende part hvis vi deltar aktivt i militær kamp, og dette har Norge ingen planer om å gjøre, skriver Ulfstein i en e-post til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS