Nyheter:

JORDSKJELV: Et jordskjelv med styrke 6,8 rammet Jan Mayen natt til fredag. Forsvaret og Meteorologisk institutt har henholdsvis 14 og fire ansatte på øya. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

Rammet av kraftig jordskjelv på Jan Mayen

Bare dager etter de hadde reparert en sensor som registrerer jordskjelv, så ble de selv rammet av det som skal være blant de kraftigste jordskjelvene i Norge noensinne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et jordskjelv med styrke 6,8 rammet Jan Mayen natt til fredag. Forsvaret og Meteorologisk institutt har henholdsvis 14 og fire ansatte på øya. Stasjonssjef Geir Ebbe Strøm sier han bråvåknet av hele bygget ristet rundt han.

For min egen del så opplevdes det som noen tok tak i sengen min og ristet den

– Det var relativt voldsomt. Hele bygget ristet og det var godt med lyd, som om en trikk suste forbi i rommet. For min egen del så opplevdes det som noen tok tak i sengen min og ristet den. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Strøm til Forsvarets forum.


Ikke skremt. Han ble ikke redd, men kom seg raskt på beina og kontrollerte om han kunne åpne døra til rommet.

– Dersom den ikke hadde latt seg åpne, så ville det betydd skader på bygningen. I ettertid har vi sjekket bygningsmassen og alt materiell og kan ikke finne noen skader.

Som stasjonssjef har Strøm også personellansvar og det var viktig for han å sjekke raskt at det sto greit til med alle.

De som jobber her er folk som er vante med å jobbe i ishavet og det skal derfor noe til for at de blir skremt

– Det har gått fint med alle. De som jobber her er folk som er vante med å jobbe i ishavet og det skal derfor noe til for at de blir skremt. Men siden det har stått en del i media om jordskjelvet, så har det vært viktig at alle ansatte har ringt hjem og fortalt at alt står bra til.


Veldig kraftig. Med en styrke på 6,8 er skjelvet ett av de kraftigste som er registrert i Norge, opplyser seismolog ved Norsar Bettina Goertz-Allmann til NRK.

– Vi tuller litt i kaffepausene med at vi har opplevd et av Norges kraftigste jordskjelv. Det er jo litt spesielt. Men samtidig har vi lite å sammenligne med, selv om det var godt med rystelser denne gangen, sier Strøm.

Det kan det forventes flere etterskjelv i området. Den atlantiske midthavsryggen ved Jan Mayen er jevnlig utsatt for jordskjelv, og siden 1970 er det registrert rundt ti skjelv med styrke over 6.

Det er ingen som går rundt her og frykter det, men det kan være greit å vite at det kan komme flere

– Vi har snakket litt om at det kan komme etterskjelv. Det er ingen som går rundt her og frykter det, men det kan være greit å vite at det kan komme flere.


Tilfeldig.
 For få dager siden var flere på stasjonen ute ved det som kalles Seismo Liberg og reparerte en av fire seismiske observasjonspunkter på Jan Mayen. Den drives av Institutt for Geovitenskap (GEO) ved Universitetet i Bergen (UiB). 

REPARERTE: For få dager siden var flere på stasjonen ute ved det som kalles Seismo Liberg og reparerte en av fire seismiske observasjonspunkter på Jan Mayen. Foto: Silje Wennesland


Ved hjelp av data fra disse fire punktene overvåkes vulkanen Beerenberg samt registrering av jordskjelv som har sin opprinnelse i bruddsonen nord-øst for øya, og nærliggende plategrenser. All data blir sendt til UiB for analyse.

– Så med andre ord var det en viktig sensor vi fikk opp å gå, skrev mannskapet på egne nettsider for noen dager siden, uten å vite at de rett etterpå skulle få oppleve et kraftig jordskjelv.

Powered by Labrador CMS