Nyheter

SLANGEØYA: Et satellittbildet viser den strategiske Slangeøya i Svartehavet utenfor Odesa, som Russland forlot torsdag 30.juni.

Norsk oberstløyntant: Mener frigjøringen av Slangeøya er en symbolsk seier

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener at frigjøringen av Slangeøya ikke vil endre sjøblokaden i Svartehavet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland påsto selv at de forlot Slangeøya for å vise godvilje og ønske om å opprette en korridor for å få fraktet korn ut av Ukraina med skip.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det russerne har sagt er bare påstander og helt usannsynlig. De har prøvd å holde på øya i fire måneder nå, men den kommentaren fra Kreml stemmer ikke, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.

Stabsskolens hovedlærer, oberstløytnant Geir H. Karlsen.

Slangeøya er en liten, men strategisk viktig øy i Svartehavet utenfor Odesa. Den ble kjent internasjonalt i starten av krigen, da mannskap på et russisk krigsskip ba ukrainske styrker på øya om å overgi seg. Ukrainerne svarte «russisk krigsskip, dra til helvete».

Les også: 100 dager med krig har skapt varige forandringer

Oberstløytnanten mener det er feil å bruke begrepet «strategisk» når Slangeøya blir omtalt.

– Det som er strategisk viktig er å åpne Odesa og de andre ukrainske havnebyene for å få ut korn på markedene. Det vil ikke endre seg selv om russerne forlater øya , sier Karlsen.

Han forklarer at ukrainerne fortsatt kan bli angrepet med sjømålsmissiler av Krim

– De har overflatefartøy, ubåter og langtrekkende fly, som kan angripe transport til og fra den Ukrainske kysten. Blokaden vil ikke endre seg, sier Karlsen.

– Enig i vurderingen

Tankesmia Institute for the study of war følger krigen i Ukraina tett og kommer med daglige analyser av situasjonen på slagmarken. De slår fast at det var ukrainske angrep som tvang russiske styrker til å forlate Slangeøya torsdag.

Også det britiske forsvarsdepartementet skriver i sin daglige oppdatering om krigen at Ukraina har gjennomført målrettede angrep mot øya.

– De ukrainske styrkene har angrepet den russiske garnisonen med raketter og droneangrep. De har også brukt sjømålsraketter mot russiske marinefartøy som forsøkte å komme med forsyninger, skriver britene.

– Russland har sannsynligvis trukket seg tilbake fra Slangeøya på grunn av isoleringen av garnisonen og den økende sårbarheten overfor ukrainske angrep, heller enn som et tegn på godvilje, som de har hevdet, heter det.

Oberstløytnanten er heller ikke i tvil.

– Vi er helt enige i den vurderingen, men det blåses det litt opp om hvor strategisk viktig den øya er, sier han og påpeker viktigheten av en åpen sjøtransport.

– Først og frem er det en symbolsk seier, legger han til.

Ikke garantert sikkerhet

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa torsdag at Slangeøya er et strategisk punkt, som endrer betydelig situasjonen i Svartehavet.

– Slangeøya er fri. Dette garanterer ikke sikkerhet ennå, og det er ikke garantert at fienden ikke kan komme tilbake, sier Zelenskyj.

– Men dette begrenser allerede okkupantenes handlinger betydelig. Steg for steg skal vi drive dem bort fra sjøen vår, landet vårt og luften vår, sa Zelenskyj i talen ifølge CNN.

Rykker fram mot Lysytsjansk

Det britiske forsvarsdepartementet skriver også at Russland har hevdet at de har tatt landsbyen Pryvillya, nordvest for Lysytsjansk, der slaget om Donbas nå er konsentrert.

En ukrainsk soldat snakket med en kvinne som har gjemt seg for russiske styrker i en kjeller i Lysytsjansk.

ISW skrev torsdag at russiske styrker hadde krysset elva ved Pryvillya. Russerne håper å kunne angripe Lysytsjansk derfra og omkranse de ukrainske styrkene som er igjen i byen.

Samtidig pågår det harde kamper om å få kontroll over oljeraffineriet i Lysytsjansk, skriver britene.

Ifølge ISW har russerne nå gjort begrensede fremskritt i kampen om oljeraffineriet. Ukrainas forsvar sier at russerne har delvis suksess i denne kampen.

Tsjetsjenske styrker

Den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov hevder at tsjetsjenske styrker nå er på vei mot Lysytsjansk fra nordvest.

Les også: Pro-russiske separatister: Ukrainsk motstand i Luhansk er nytteløst

Lysytsjansk er tvillingbyen til Sievjerodonetsk, som ligger på andre sida av elva Donets. Det har pågått harde kamper i snart to måneder i områder. Ukrainerne trakk seg etter harde kamper ut av Sievjerodonetsk, noe det er ventet at de trolig også vil gjøre fra Lysytsjansk før de blir helt omringet.

Kontroll over disse byene kan markere en viktig seier for Russland i kampen om Donbas-regionen.

Powered by Labrador CMS