Pressemelding:

Soldatnytt får fortsette i prøveprosjekt i Forsvarets forum. Fra venstre: Axel Solheim, Jørgen Enkerud, Andrea Vasholmen Mostue, ansvarlig redaktør Stian Eisenträger og redaktør Erling Eikli.

Derfor ser du Soldatnytt i Forsvarets forum

PRESSEMELDING: Prøveprosjekt mellom Soldatnytt og Forsvarets forum utvides. Etter 16 år er vernepliktige journalister tilbake i Forsvarets forum-redaksjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste to månedene har Soldatnytt samarbeidet med Forsvarets forum i et prøveprosjekt der de vernepliktige journalistene har fått faglig veiledning og publisert på Forsvarets forum sine plattformer.

3. desember stemte landsstyret i Tillitsvalgtordningen (TVO) over et utvidet prøveprosjekt. Hele 17 av de 21 landsmøtedelegatene stemte for å utvide prøveprosjektet til juni 2021. Tre stemte for å flytte ansvaret for Soldatnytt over til Forsvarets forum direkte, mens én delegat var ikke til stede under avstemningen. Ingen stemte imot et videre samarbeid.

– Journalistene i Forsvarets forum har faglig kompetanse. Dette er bra for både innholdet Soldatnytt produserer og for soldatene som leser det. Dette er noe alle kan tjene på, sier landstillitsvalgt Aksel Grunnvåg.

Samarbeid

– Vernepliktsrådets viktigste prioritet er å nå ut til soldatene. Mesteparten av det som skjer i dag blir formidlet digitalt, og da er det bra at Soldatnytt får bruke plattformene til Forsvarets forum. Vi har snakket om at vi burde ha månedlige møter slik at vi kan få best mulig utbytte av hverandre, sier Grunnvåg.

Soldatnytt er en del av TVO, og har vært deres «talerør» ut til soldatene. Derfor må de tillitsvalgte stemme over prøveprosjektet.

– Ingenting er hugget i stein for hva som kommer til å skje med Soldatnytt, så det er bra med et midlertidig prosjekt slik at man kan se hva den beste løsningen er, fortsetter Grunnvåg.

Utvikling

– Man blir større og bedre på nett. Det er en kjempestor fordel at Soldatnytt blir en del av et større og mer profesjonelt nettverk, sier sjef for TVO Knut Ringen.

– Forsvarets forum har et mye større opplag enn det Soldatnytt har. Det gjør det lettere for oss å spre budskapet vårt til en større lesergruppe. Jeg er veldig positivt innstilt til dette prøveprosjektet, fortsetter Ringen.

– Vi ser veldig frem til dette prøveprosjektet i samarbeid med Forsvarets forum, sier Grunnvåg.

Ansvarlig redaktør Stian Eisenträger i Forsvarets forum ser frem til at prøveprosjektet fortsetter de neste seks månedene. Han avtjente selv førstegangstjenesten som vernepliktig journalist i Forsvarets forum, noe han forteller at han hadde stort utbytte av.

Ny generasjon

Nesten 300 vernepliktige journalister bidro i spaltene fra 1945 til 2004. Nå er redaktøren glad for at en ny generasjon med unge talenter igjen får samme mulighet.

– Jeg mener TVOs landsstyre tar et klokt grep ved å la Soldatnytt-journalistene arbeide under vår faglige veiledning. De vernepliktige journalistene er øremerket til å dekke soldatpolitiske saker og andre saker som vernepliktige som er inne til førstegangstjeneste er opptatt av, sier han.

Soldatnytt skal videreføres som merkenavn, med fast vignett både i magasinet og i digitale kanaler.

– Jeg er helt overbevist om at det er bra for omdømmet til både TVO og Forsvaret at de vernepliktige journalistene tjenestegjør i en redaksjon som er underlagt Medieansvarsloven og Redaktørplakaten, og skal følge pressens etiske retningslinjer slik de er nedfelt i Vær varsom-plakaten, sier redaktøren.

Eisenträger legger til at TVO med dette får en garanti for en ryddig og god journalistikk der alle de journalistiske prinsippene blir tatt godt vare på, og understreker sitt redaktøransvar for stoffet de vernepliktige soldatene leverer.

– Med Vær varsom-plakaten som etisk rettesnor, og med våre erfarne journalister som veiledere, har de vernepliktige journalistene den redskapen som trengs for å kunne lage god og seriøs journalistikk, påpeker Eisenträger.

Powered by Labrador CMS