Nyheter

Odd Roger Enoksen har i perioden 2005-2021 vært leder for Andøya Space. Her sammen med statsminister Erna Solberg.
Odd Roger Enoksen har i perioden 2005-2021 vært leder for Andøya Space. Her sammen med statsminister Erna Solberg.

Odd Roger Enoksen blir ny forsvarsminister

For få uker siden sa den nye forsvarsministeren at det fortsatt var mulig å reversere Andøya-vedtaket. Nå får han ansvaret for å gjennomføre flyttingen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag 14. oktober ble Odd Roger Enoksen presentert som ny forsvarsminister.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg kjenner ham godt fra samarbeidet i Stoltenberg-regjeringen. Bunnsolid, pålitelig politiker. Erfaring fra næringslivet. Han blir nå forsvarsminister og har de beste forutsetninger for å lykkes på det området, som er viktig for oss, og særlig i nord, sa Jonas Gahr Støre i Vandrehallen på Stortinget.

Andøya-kritiker

– Man er ikke kommet så langt på Evenes at det ikke er mulig å reversere dette vedtaket. Jeg er overbevist om at det er forholdsvis små investeringer som skal gjøres på Andøya. Jeg tror Senterpartiet og SV har gode muligheter om de ikke gir seg, sa Enoksen til Harstad Tidende 24. september.

Det håpet forsvant tidligere denne uka.

Onsdag 13. oktober lanserte Arbeiderpartiet og Senterpartiet den nye regjeringsplattformen. Der var Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum klar på at de gjerne skulle hatt endringer med tanke på Andøya-nedleggelsen, men at de hadde tapt den kampen.

– Det er noen vedtak som er fattet av den utgående regjeringen som vi har vært uenige i hele tiden, som for eksempel situasjonen på Andøya. Jeg mener at det hadde vært verdt å gå en ny runde på det, det fikk vi ikke gjennomslag for, sa Vedum.

Det skjedde bare dager etter at Regjeringen lanserte en omfattende satsing på romfart på nettopp Andøya.

Direktør i Andøya Space

Nå skal Enoksen - som frem til nå har vært direktør i Andøya Space – lede departementet som skal flytte de nye flyene til Evenes.

Senterparti-politikeren fra Å på Andøy ble stortingsrepresentant i 1993. Han var leder for Senterpartiet fra 1999 til 2003 og gikk av som stortingsrepresentant i 2005.

Han var del av forsvarskomiteen fra 2001 til 2005.

Fra 2005 til 2007 var han olje- og energiminister.

Odd Roger Enoksen var fra 2005 til 2021 administrerende direktør i Andøya Space.
Odd Roger Enoksen var fra 2005 til 2021 administrerende direktør i Andøya Space.

Odd Roger Enoksen

* 67 år
* Gårdbruker og forretningsmann. Utdannet agronom. Siden 2005 administrerende direktør for Andøya rakettskytefelt.

* Olje- og energiminister 2005–2007. Parlamentariske leder i Senterpartiets 2000–2003. Senterpartiets leder 1999–2003. Kommunal- og regionalminister, og statsministerens stedfortreder, 1999–2000. Stortingsrepresentant for Nordland, 1993–2005.

* Leder Andøy Sp 1975–1978. Medlem Sps sentralstyre 1993–1995. Leder Nordland Sp 1996–1997.
Kilder: Stortinget, SNL

Han ble administrerende direktør ved Andøya Space i 2005.

Nå blir han 67-åringen regjeringens eldste statsråd.

Enoksen har tidligere vært svært kritisk til forsvarskuttene på Andøya. I 2016 vedtok Regjeringen å legge ned flystasjonen på Andøya og flytte de nye maritime overvåkingsflyene til Evenes.

– En nedleggelse av flystasjonen på Andøya vil få store konsekvenser for Andøya Space Center. Aktiviteten fra våre allierte er blitt stadig større, og 2016 blir det travleste året vårt noensinne. Men det kunne vi neppe fått til uten å ha en operativ flystasjon som nærmeste nabo, sa Odd Roger Enoksen til VG da Andøya flystasjonen ble vedtatt nedlagt i 2016.

– Samarbeidet mellom flystasjonen og vårt senter på Andøya, gjør at Nato har satt et tydelig fotavtrykk der. Dette blir det vanskelig å videreføre uten Andøya flystasjon, sa Enoksen til VG.

Powered by Labrador CMS