Nyheter

En mann roper slagord mot regjeringen under en demonstrasjon utenfor president Gotabaya Rajapaksas bolig 31. mars i år. Demonstranter har lenge truet med å storme presidentpalasset.

Sri Lankas president og statsminister melder begge sin avgang

Både president Gotabaya Rajapaksa og statsminister Ranil Wickremesinghe varsler at de vil gå av etter store demonstrasjoner og krav fra nasjonalforsamlingen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var Wickremesinghe som først meldte at han vil gå av som statsminister. Siden kom også meldingen om at president Gotabaya Rajapaksa vil gå av 13. juli.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Presidenten trenger tid til å gå av for å sikre en smidig maktoverdragelse, sier nasjonalforsamlingens formann Mahinda Yapa Abeywardena i en TV-sendt tale lørdag kveld.

De to trekker seg etter krav om det fra nasjonalforsamlingens partiledere, og for å gjøre det mulig med en samlingsregjering i landet.

Lørdag har også vært preget av store demonstrasjoner i Sri Lankas hovedstad Colombo – de siste i rekken mot landets myndigheter, som får skylden for økonomisk krise og drivstoffmangel.

Stormet presidentpalasset

Titusener av demonstranter har krevd at både presidenten og statsministeren må gå av på grunn av situasjonen.

Lørdag formiddag lyktes demonstrantene i å storme presidentpalasset i hovedstaden Colombo til tross for stor tilstedeværelse av sikkerhetsstyrker.

Lokale medier melder at demonstrantene har tatt seg inn på presidentens kontor.

Rajapaksa flyktet selv fra boligen, og er ifølge en tjenestemann ved presidentens kontor brakt i sikkerhet.

Les også: USA har fått kulen som drepte palestinsk journalist

Tent på

Noen timer etter at Wickremesinghes forestående avgang ble meldt, ble også hans private hjem stormet av demonstranter.

– Demonstranter har brutt seg inn i det private hjemmet til statsminister Ranil Wickremesinghe og satt fyr på det, heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor.

Ifølge politiet var ikke Wickremesinghe eller familien hans til stede i boligen da stormingen skjedde.

Store demonstrasjoner

Presidentens sikkerhetsstyrker avfyrte flere varselsskudd i et forsøk på å spre de sinte demonstrantene i Colombo lørdag, ifølge tjenestemannen.

AFP melder at Wickremesinghe kalte inn kabinettet til et hastemøte etter stormingen.

Politiet på Sri Lanka innførte portforbud i hovedstaden lørdag i et forsøk på å hindre de store demonstrasjonene. Demonstrantene hadde varslet på forhånd at de ville prøve å storme presidentpalasset.

Opposisjonen og juristforbundet har kalt portforbudet ulovlig. Ifølge AFP skal flere demonstranter ha tvunget jernbanemyndighetene til å kjøre tog for å frakte dem til Colombo for lørdagens demonstrasjoner.

Politiet har også brukt tåregass og vannkanoner mot demonstrantene gjentatte ganger de siste ukene, og det har vært stor uro i landet.

Les også: Beinrester funnet ved et tidligere militærfengsel

Økonomisk krise

Demonstrantene mener Rajapaksa er ansvarlig for den økonomiske krisen i landet, den verste siden landet fikk sin uavhengighet i 1948. Også Wickremesinghe fordømmes fordi han ikke har gjort nok for å dempe krisen siden han ble utnevnt for to måneder siden.

Sri Lanka er nærmest bankerott og har suspendert betalingen av 7 milliarder dollar på utenlandsgjelden som har forfall i år. Landet har gått tom for valuta og er ikke i stand til å importere mat, drivstoff, gass til matlaging eller medisiner.

Mangelen på drivstoff til kraftstasjoner fører til daglige strømbrudd, og folk står i kø i dagevis for å kjøpe bensin. På grunn av krisen er inflasjonen skyhøy, noe som særlig rammer de fattigste.

Det norske utenriksdepartementet har frarådet alle reiser til Sri Lanka som ikke er strengt nødvendige.

Powered by Labrador CMS