Nyheter
GODT SAMARBEID: Lederen for den svenske utenrikskomiteen, Kenneth G. Forslund, mener samarbeidet med Norge på forsvar og utenriks er godt, uansett om det er Høyre eller Arbeiderpartiet som har statsministeren.
Foto: Odd Inge Skjævesland
Mer redd styrket venstreside i Stortinget enn Sp-Enoksen
Støre-regjeringen blir «business as usual» i utenriks- og forsvarspolitikken, tror svenskene.
I Riksdagen er den nye utenriksministeren Anniken Huitfeldt (Ap) mer kjent enn forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp).
—Jeg tror ikke det blir noen stor forskjell på Støre og Solbergs regjeringer når det gjelder utenriks-og forsvarspolitikken, sier Moderaternas Hans Wallmark til Forsvarets forum.
Leder i utenrikskomitéen, sosialdemokraten Kenneth G. Forslund, er enig.
— Vi har et godt samarbeide med Norge på det utenriks- og forsvarspolitiske området, uansett om det er Høyre eller Arbeiderpartiet som har statsministeren, sier Forslund.
Tenker nordisk
Begge fremhever det trilaterale samarbeidet mellom Finland, Sverige og Norge som viktige områder de forutsetter at forsvarsminister Enoksen vil vie oppmerksomhet til.
Forslund nevner Norges forhold til Russland som «en del av de sikkerhetspolitiske spenningene». Siden han representerer den svenske vestkysten er han mer bekymret for konsekvensene av stupet i grensehandelen enn av hvem som er ansvarlig for den norske regjeringens utenriks- og forsvarspolitikk.
—Jeg ser fram til et dypere svensk-norsk og også svensk-dansk forsvarssamarbeid i tiden fremover. Men vi har en utfordring med at Norge og Danmark er med i Nato, mens Sverige og Finland ikke er det.
—Hvordan er det en utfordring for det nordiske forsvarssamarbeidet?
— Det er en del informasjon de norske og danske regjeringene ikke kan dele, svarer Forslund, som skynder seg å understreke at han ikke er noen sosialdemokratisk skaptilhenger av svensk Nato-medlemskap.
Urolig for styrket venstreside
Blå blokks fremste utenriks-og forsvarspolitiske talsmann mener det er grunn til å følge ekstra nøye med på hva Støres mindretallsregjering må gi av kompromisser i Stortinget. Wallmark har fått med seg at SV, Rødt og Miljøpartiet de Grønne etter høstens valg er blitt større samlet enn ved noe tidligere valg.
—Jeg er mer bekymret over hva historiens sterkeste venstreopposisjon i Stortinget kan få presset Ap/Sp-regjeringen til, sier Wallmark, som selv er med i spekulasjonene om hvem som kan bli utenriksminister og forsvarsminister i en eventuell borgerlig regjering etter riksdagsvalget om et knapt år.
Forslund er ikke like bekymret som Wallmark over at partiene til venstre for Arbeiderpartiet styrket seg ved valget:
—Det spørs hvilke konsekvenser det får i sikkerhetspolitikken. Jeg kan tenke meg at den nye Støre-regjeringen søker samarbeid i en annen retning på det området.
—Hva skulle være faren ved å gå mot venstre?
—Jeg kan ikke SVs forsvarspolitikk inngående, men man aner at ligger en del der, for eksempel om Nato, sier Kenneth G Forslund.
Enoksen under radaren
Selv i Centerpartiet er man ikke sikker på om man ser for seg det riktige ansiktet når Forsvarets forum nevner Enoksens navn. Den tidligere lederen for Senterpartiet og visestatsministeren under Bondeviks sentrumsregjering har gått under radaren til sentrale svenske politikere, men de vil følge ham nøye fremover.
—Jeg kjenner ikke Enoksen, men det er ikke overraskende at Senterpartiet ville ha forsvarsministeren, sier Wallmark.
Wallmark har i flere år vært den fremste svenske politikeren i Nordisk Råd, men hadde så vidt begynt som lokalpolitiker da Enoksen var medlem av Norges nordiske delegasjon.
Støre-regjeringens eldste var lokallagsleder for Senterpartiet 18 år før justisminister Emilie Mehl ble født. Da regjeringens yngste kom til verden, hadde Enoksen rukket sin første periode som stortingsrepresentant.
Enoksen var medlem av Stortingets utvidede utenrikskomité allerede i slutten av forrige århundre.
Kerstin Lundgren er Centerpartiets mest sentrale utenrikspolitiker. Hun vil ikke uttale seg om Støre-regjeringen. Lundgren avviser imidlertid at det er et svakhetstegn at den nye forsvarsministeren fra hennes søsterparti har vært ute av rikspolitikken i godt over ti år, er 67 år - og dermed kan ta trikken for halv pris.
Moderaternas Karin Enström var forsvarsminister mot slutten av den borgerlige Reinfeldt-regjeringen, og leder nå Riksdagens konstitusjonskomite. Hun kjenner avgått utenriksminister Ine Eriksen Søreide fra søsterpartiet Høyre, men ikke Huitfeldt – selv om sistnevnte har vært leder av utenriks-og forsvarskomiteen i Stortinget de siste åtte årene. Enström vil ikke kommentere Huitfeldt og Enoksens nye roller.
Ville gå på 3,69 prosent
For et kvart århundre siden var Aps Jørgen Kosmo forsvarsminister. Statsminister Thorbjørn Jagland varslet i praksis sin egen avgang i valgkampen året etter: han gikk av fordi partiet fikk under 36,9 prosent, det siste resultatet for Gro Harlem Brundtland.
For 20 år siden var Odd Roger Enoksen presset av dårlige målinger. Da sa han at han ville gå av som partileder hvis Senterpartiet ikke fikk over 3,69 ved valget. Nå blir han en del av et Senterpartilag som fikk mer enn tregangeren av sperregrensen på 4 prosent.