Nyheter

Den tidligere hotelldirektøren Paul Rusesabagina iført en rosa fangedrakt ankom her et rettsmøte i Kigali 25. september 2020. Mandag ble han dømt for terrorvirksomhet.
Den tidligere hotelldirektøren Paul Rusesabagina iført en rosa fangedrakt ankom her et rettsmøte i Kigali 25. september 2020. Mandag ble han dømt for terrorvirksomhet.

«Hotel Rwanda»-helten dømt for terror

Paul Rusesabagina, som fremstilles som en helt i filmen «Hotel Rwanda», ble mandag dømt til 21 års fengsel for terrorvirksomhet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rusesabagina er mest kjent for å ha reddet livet til rundt 1200 mennesker da folkemordet i Rwanda foregikk i 1994. Det gjorde han ved å gjemme dem i hotellet han var direktør for, Hôtel des Milles Colines i hovedstaden Kigali.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Rundt 800.000 tutsier og moderate hutuer ble drept under folkemordet.

Mandag ble Rusesabagina funnet skyldig i terrorrelatert virksomhet i en domstol i Kigali. Han er dømt til 21 års fengsel for å ha grunnlagt og finansiert en gruppe som sto bak flere dødelige angrep i 2018 og 2019.

Regimekritiker

Rusesabagina har i årevis kritisert det autoritære regimet til president Paul Kagame fra Belgia og USA, der Rusesabagina har vært bosatt. I fjor dukket Rusesabagina overraskende opp i Rwanda igjen. Da var han blitt pågrepet og iført håndjern og fangedrakt.

Familien hevder han ble kidnappet kidnappet av rwandiske myndigheter da et fly han trodde var på vei til Burundi, landet i Rwanda. Familien hevder han er uskyldig dømt og at saken mot ham er politisk motivert.

Forfølgelse

Rusesabagina er ikke den eneste kritikeren av regimet til president Kageme som har havnet i vanskeligheter de siste årene. Føreste nyttårsdag i 2014 ble den tidligere sjefen for Rwandas utenlandsetterretning, Patrick Karegeye, funnet drept på hotellet sitt i Johannesburg i Sør-Afrika.

I boken «Do not disturb – A Story of a Political Murder and an African Regime Gone Bad» fortalte den journalisten Michela Wrong historien om drapet. Til Forsvarets forum sa hun at politisk undertrykkelse og forfølgelse av regimekritikere ofte er ukjent utenfor Rwanda.

– Kagame og hans folk har vært veldig flinke til å selge et narrativ som Vesten omfavnet. Rwanda er føniks som reiste seg fra asken, sa Wrong.

– Vesten bestemte seg for at de ikke brydde seg om resten av politikken: valgfusk, sensur, knebling av opposisjonen og likvideringer, understreket forfatteren.

Powered by Labrador CMS