Nyheter:

Talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet avbildet i forbindelse med en pressekonferanse i Moskva der de oppsummerte 2019.

Russisk UD med kraftig kritikk av norsk forsvarspolitikk

– På en absolutt antirussisk måte utvikles planene for de nasjonale styrkene, innkjøp av våpen og modernisering av militær infrastruktur, sa talsperson Maria Zakharova torsdag, melder NRK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2014 forvitret samarbeidet mellom Norge og Russland. Det minnet talsperson Zakharova i det russiske utenriksdepartementet om torsdag, skriver NRK. I 2014 annekterte Russland Krim-halvøya. Slik det er nå, ser russerne ingen tegn til at man fra norsk side ønsker å gjenoppta forbindelsene.

Talspersonen fremholder at Norge deltar energisk i Natos militære forberedelser og at dette særlig aktivt pågår i nærheten av grensen mot Russland.

Fiendebilde

– På en absolutt antirussisk måte utvikles planene for de nasjonale styrkene, innkjøp av våpen og modernisering av militær infrastruktur. Antallet øvelser med utenlandske styrker øker. Det overrasker spesielt at i disse øvelsene er Russland fienden, understreker Zakharova, ifølge kringkasteren.

Et konkret eksempel er at en amerikansk atomubåt nylig var til havn i nærheten av Tromsø. Russland på sin side har militære baser på Kola-halvøya der ubåtene med langtrekkende atomvåpen har hjemmehavn.

Talspersonen understreker at russisk side gjerne vil opprette dialog som kan øke tillit og sikkerhet. Hun kritiserer norske medier for å gi et forvrengt bilde av russiske standpunkter.

– Kjent med norske posisjoner

Utenriksdepartementet i Norge skriver til NRK at Norge ønsker et godt og fungerende samarbeid med Russland.

– Russiske myndigheter er svært godt kjent med norske posisjoner på alle politikkområder, inkludert vårt samarbeid med allierte, skriver statssekretær Audun Halvorsen e-posten.

Et fyldigere tilsvar fra norsk side kan leses i NRKs sak.

Powered by Labrador CMS