Nyheter:

SVAR: Det hjelper lite å involvere stadig flere departementer hvis regjeringen ikke en gang gjennomfører det som Stortinget har vedtatt, mener Bjørnar Moxnes i Rødt.

Rødt: Vil ha veteransvar fra regjerigen

Bjørnar Moxnes (R) mener jobben med å sikre bedre oppfølging og rettigheter for veteraner går for tregt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken er oppdatert med svar fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Partilederen i Rødt ønsker derfor svar på hva de sju departementene har jobbet med siden en rekke forpliktende punkter ble vedtatt på Stortinget i fjor.

– Vi vil ha svar på hva slags aktivitet som har vært i de syv departementene; om regjeringen har tenkt å følge opp Stortingets vedtak om rett til gjenopptakelse av erstatningssaker der avslag kan stride med gjeldende rett, skriver Moxnes i en epost til Forsvarets forum.

Moxnes stiller også spørsmål om alle tiltakene fra tidligere tiltaks- og oppfølgingsplaner er fulgt opp, blant annet knyttet til helsetilbud for psykisk skadde veteraner.

– Det hjelper lite å involvere stadig flere departementer hvis regjeringen ikke en gang gjennomfører det som Stortinget har vedtatt, innen rimelig tid, fortsetter Moxnes.

Sendte inn spørsmål

I tillegg til svar vil partilederen i Rødt at regjeringen skal synliggjøre hva de har jobbet med siden fremleggelsen av veteranmeldingen «Også vi når det blir krevet - Veteraner i vår tid».

Derfor sendte partiet nylig et skriftlig spørsmål, en såkalt interpellasjon, der de ber flere statsråder komme på banen. Det innebærer at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen må stille på Stortinget for å svare på spørsmålet Moxnes i Rødt har stilt.

– Det bekymrer oss at tidligere handlings- og oppfølgingsplaner som hadde en rekke konkrete tiltak, er erstattet med veteranmelding som har få håndfaste tiltak, uten at alle tiltakene i de gamle planene er gjennomført, skriver Moxnes.

Ifølge forsvarsminister Frank Bakke-Jensen skal regjeringen svare på spørsmålene fra Rødt når han møter på Stortinget.

– Regjeringen har til hensikt å omsette målsettingene i stortingsmeldingen i konkret handling, og vi vil utdype dette nærmere ved behandlingen av interpellasjonen, skriver Bakke-Jensen i en epost til Forsvarets forum.

Tilkjent kompensasjon

Forsvarets forum har tidligere skrevet om Libanon-veteran Ole Vikre som ble tilkjent kompensasjon som følge av psykiske skader etter tjenesten. På tross av fire spesialisterklæringer som konkluderte med at det var en sammenheng mellom hans psykiske skader og tjenesten i Libanon, ble saken først avvist av Statens pensjonskasse.

I etterkant av saken ble det blant annet flertall for flere veteranforslag, blant annet at:

«Stortinget ber regjeringen sikre at spesialisterklæring om varig psykisk belastningsskade ikke settes til side av Statens pensjonskasse eller erstatnings- ordningenes klageorgan, uten at erklæringen først sendes tilbake til den aktuelle spesialisten for en kommentar eller tilleggserklæring», het det i et av forslagene.

Powered by Labrador CMS