Nyheter

STRIDSVOGN: En tysk Leopard 2 stridsvogn under en demonstrasjon i Tyskland i 2011. Leopard 2 er en av flere aktuelle stridsvogner som kan bli levert til Ukraina.

Storbritannia skal sende stridsvogn til Ukraina

Ettersom kampene raser i Ukraina ber president Zelenskyj om tungt skyts. Nå vurderer flere land å sende stridsvogner.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den britiske regjeringen skal sende stridsvogner av typen Challenger 2 til Ukraina, ifølge en kilde ved statsminister Rishi Sunaks kontor, skriver Defence News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

11. januar brifet en talsperson for Sunak journalister om at statsministeren hadde bedt forsvarsminister Ben Wallace om å strekke seg lenger og raskere når det gjaldt støtte til Ukraina, også når det gjaldt donasjon av stridsvogner.

Les også: Stridsvogn - historie eller framtid?

En offisiell uttalelse rundt avgjørelsen om å sende tolv Challenger 2 stridsvogner til Ukraina er ventet å komme den 20. januar under et møte om donasjoner til Ukraina, som skal holdes i Ramstein i Tyskland, ifølge en talsperson for det britiske forsvarsdepartementet.

Siden invasjonen av Ukraina har Storbritannia donert over 200 pansrede kjøretøy, men dette blir første gang landet donerer så tunge våpen som stridsvogn.

Diskusjonen rundt stridsvogn-donasjonen skal ha pågått i flere uker og kommer som følge av at mange land nå vurderer å øke sine våpen-donasjoner. Blant annet har Polen sagt seg villig til å donere den tyskproduserte stridsvognen Leopard 2.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håper støtten fra Polen og Litauen vil føre til at flere land sender moderne, vestlige stridsvogner til Ukraina, skriver NTB.

Polens president Andrzej Duda sa under et besøk i ukrainske Lviv onsdag at landet er villig til å sende Leopard-stridsvogner til Ukraina «innenfor rammen av en internasjonal koalisjon». Litauens president Gitanas Nauseda deltok også på møtet, og lovte på sin side luftvern og ammunisjon.

– Polen og Litauen kan begynne å ta strategiske skritt for å skaffe Leopard-stridsvogner til Ukraina. Noen må alltid gå foran med et godt eksempel, dette kan hjelpe oss og føre til at andre følger etter, sier Zelenskyj til den statlige polske kanalen TVP Info.


Powered by Labrador CMS