Nyheter

FORSKER: Karen-Anna Eggen er forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Podkast: Putins imperiedrøm

Putin har lenge snakket om å gjenreise Russland som stormakt. Er invasjonen av Ukraina en del av Putins drøm om å gjenopprette det russiske imperiet?

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en tale på 350-årsdagen til Peter den store 9. mai, sammenliknet Vladimir Putin seg med tsaren som gikk til krig mot Sverige og grunnla St. Petersburg.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det kan se ut som om han gikk til krig og erobret land fra Sverige, sa den russiske presidenten til en gruppe unge russiske gründere og arbeidere innen informasjonsteknologi.

– Men han erobret ingenting! Han tok det tilbake og befestet det. Det var det han gjorde. Og det kan virke som om også vi nå må ta tilbake og befeste, fortsatte han, med en tydelig henvisning til krigen i Ukraina.

Hør podkast med Russland-ekspert Ingerid Opdahl: Slik påvirker sanksjonene Russland

Putin har lenge snakket om å gjenreise Russland som stormakt. Etter invasjonen av Ukraina, har både Putin og personer i hans maktapparat kommet med uttalelser som tyder på at de også vil gjenreise det russiske imperiet.

– Putin har siden han kom til makten brukt mye tid, krefter og energi på å danne narrativet om Russland som stormakt, sier Russland-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier Karen-Anna Eggen i den utgaven av Forsvarets forums podkast – Ukraina spesial.

Hun forteller at i den russiske propagandaen, er ikke krigen mot Ukraina en erobring.

– Russland tar bare tilbake det som rettmessig er sitt, sier hun.

Hør podkasten på Spotify eller iTunes.

Powered by Labrador CMS