Nyheter

BOOT CAMP: Nye rekrutter står oppstilt etter innrykk ved et av det amerikanske sjøforsvarets treningssentre. Bildet er et illustrasjonsfoto.

USA lokker med statsborgerskap hvis utlendinger verver seg til militæret

Både hæren og luftforsvaret i USA sliter med å rekruttere nok folk til rekkene. Nå frir de til personer med oppholdstillatelse, og tilbyr statsborgerskap dersom de verver seg.

Verken hæren eller luftforsvaret kommer til å nå rekrutteringsmålene sine for i år, skriver nyhetsbyrået AP. Ei heller for det amerikanske sjøforsvaret ser det lyst ut. I 2023 er det bare US Marine Corps som ser ut til å nå de planlagte tallene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Årsaken til de store utfordringene med å rekruttere personell er sammensatte. Militæret sliter i konkurranse med jobber i det private som ofte er bedre betalt og mindre risikofylte. Militære ledere opplyser dessuten at det bare er rett over 20 prosent som innfrir de fysiske, mentale og andre kravene til militærtjeneste.

Det er bakteppet for det siste av en rekke grep USA gjør for å få flere folk inn i de væpnede styrkene, nemlig å tilby statsborgerskap for den som verver seg.

– Vi har et stort antall mennesker med lovlig oppholdstillatelse i USA som er eksepsjonelt patriotiske. De er eksepsjonelt takknemlige for de mulighetene dette landet har gitt dem, sier generalmajor Ed Thomas i det amerikanske luftforsvaret, som leder avdelingen for verving til forsvarsgrenen.

Hæren innførte muligheten for statsborgerskap i fjor, mens det amerikanske luftforsvaret åpnet opp for den samme muligheten i år. I april avsluttet de første 14 kandidatene sin grunnleggende soldatutdanning i luftforsvaret, og mottok med det sitt statsborgerskap. Det var blant annet personer fra Kamerun, Jamaica, Kenya, Filippinene, Russland og Sør-Afrika.

Thomas påpeker at det er en relativt omfattende prosess for å klarere kandidatene, og dette gjøres i tett samarbeid med migrasjonsmyndighetene.

Når det gjelder hæren har nærmere 2900 personer med oppholdstillatelse vervet seg siden 1. oktober. Den største gruppen kommer fra Jamaica, og utgjør 385 personer. Den nest største gruppen er fra Mexico, fulgt av Filippinene og Haiti.

Powered by Labrador CMS