Nyheter

Forsvarsansatt dømt til fengsel for nettchatter

Mannen har oppfordret personer som fremstår under 18 år til seksuelle handlinger gjennom chatter. Nå risikerer han å miste jobben.

TINGRETTEN: Saken gikk i Trøndelag tingrett tidligere i år.

Mannen ble dømt til ubetinget fengsel i 24 dager og 7000 kroner i sakskostnader i Trøndelag tingrett i januar.

Han ble anmeldt til norsk politi i fjor sommer av den amerikanske organisasjonen National Center for Missing and Exploited Children, som jobber med å avdekke seksuelle overgrep mot barn, ifølge dommen. 

Han er forsvarsansatt og pendlet til et annet sted i landet. Mannen har forklart at pendlertilværelsen var utfordrende og at det var sliteasje på samlivet, som var noe av grunnen til at han søkte kontakt på nett, står det i dommen. 

Forsvarets forum har vært i kontakt med mannen, gjennom hans advokat Eirik Svingen Bjørgo. Bjørgo formidler at hans klient har tatt ansvar for handlingene han er dømt for og avtjent straffen han ble dømt til. 

– Det foreligger ingen kobling mellom de pådømte handlingene og min klients stilling i Forsvaret. Min klient synes det er trist om saken skal få konsekvenser for Forsvaret som helhet. Det er derfor viktig for ham at det ikke skapes en kobling mellom de pådømte forhold og arbeidsgiver.

Chatter

Forholdene mannen er dømt etter gjelder brudd på Straffeloven § 311, første ledd, som innebærer å ha produsert fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn.

I dommen beskrives seks tilfeller av chatting på et nettsted. Retten legger til grunn at alle samtalepartnerne var 18 år eller eldre, men tre av samtalepartnerne oppga til mannen at de var yngre enn 18. Straffeloven anser personer som er eller fremstår under 18 år som barn i den aktuelle paragrafen.

Retten påpeker at han ikke har kommet med utsagn overfor barn direkte. I dommen legges det vekt på at det er innholdet i chattene som er avgjørende for om forholdene er straffbare, ikke samtalepartnernes reelle alder. 

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Skriftlige fremstillinger

I dommen er samtalene med de seks samtalepartnerne oppsummert. I flere av dem gir mannen uttrykk for å like yngre jenter, under 15 år. Han beskriver seksuelle handlinger som omhandler personer langt ned i tenårene.

Retten mener at han gjennom samtalene har produsert skriftlige fremstillinger som seksualiserer barn.

I tillegg har han i flere av samtalene etterspurt yngre søstre eller venner av samtalepartnerne, og etterspurt handlinger som defineres som seksuelle overgrep mot barn. Retten mener det er skjerpende, fordi det innebærer en risiko for slike overgrep.

Retten legger vekt på at dette er samtaler med en annen person, altså ikke fiktive fremstillinger eller fri fantasi. De mener dessuten at det er skjerpende at det har pågått i en periode på over sju måneder. 

I dommen står det at allmennpreventive hensyn veier tungt i saken. Det er et stort skadepotensial og liten risiko for å bli oppdaget i slike saker. 

Mannen har erkjent de faktiske forholdene.

– Min klient erkjenner å ha satt seg selv, og sin familie i en vanskelig situasjon. Han har tatt ansvar for de handlinger som er pådømt, og har avtjent den idømte straff, skriver mannens advokat. 

Bjørgo skriver videre at perioden fra de straffbare handlingene ble begått og fram til i dag, har vært krevende på flere plan. 

– Min klient har i tiden etter dommen benyttet situasjonen til refleksjon og personlig utvikling, skriver han.

Prosess i Forsvaret

Som følge av dommen har Forsvaret igangsatt en prosess for å gi mannen avskjed fra jobben med begrunnelse i Statsansatteloven §26. 

«En statsansatt kan avskjediges når vedkommende ved utilbørlig atferd i eller utenfor tjenesten viser seg uverdig til sin stilling eller bryter ned den aktelse eller tillit som er nødvendig for stillingen eller tjenesten.»

I et brev fra Forsvaret som Forsvarets forum har fått innsyn i, legges det vekt på Forsvarets samfunnsrolle og funksjon som samfunnet ytterste maktutøver. Det legges også vekt på at Forsvaret er avhengig av befolkningens tillit og at samfunnet forventer gode holdninger og karaktertrekk hos de ansatte.

– Saken er fortsatt til behandling hos arbeidsgiver, og min klient avventer et formelt svar. Vi finner det ikke hensiktsmessig å kommentere en pågående og uavklart personellsak, skriver mannens advokat, Eirik Svingen Bjørgo.

Powered by Labrador CMS