Nyheter:

Kristian Øvertun med KNM Glimt. Nå drømmer han om jobb på samme fartøy.

Kristian (9) laget KNM Glimt av pepperkake

Vant Forsvarets forums pepperkakehus-konkurranse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Inspirasjonen kom da KNM Glimt var på besøk i Sogndal i sommer. Til jul ønsket Kristian å lage en pepperkake-variant av fartøyet. Vi fant bilder på internett, tegnet og klippet ut. Selve monteringen var litt vrien, så der måtte vi hjelpe til. Til slutt pyntet Kristian og søstrene skipet med Non Stop i kamuflasjefarger, forteller Elin Åsnes Øvretun.

Arbeidstegninger til malen.

På telefon fra Sogndal forteller hun at besøket fra Glimt har gjort inntrykk på sønnen. Han har begynt å lese bøker om norsk sjøkrig, og i høstferien ble det besøk på et tysk kystfort fra 2. verdenskrig.

Nå er drømmen å jobbe på et marinefartøy når han blir eldre, og aller helst på KNM Glimt.

– Jeg kunne godt tenkt meg å være styrmann eller å betjene kanonen. Da skipet var på besøk fikk jeg pratet med mannskapet nede på kaien. De fortalte Glimt er et av verdens raskeste marinefartøy. Også synes jeg det var morsomt at skroget var laget av plastikk, sier Kristian Øvertun.

Se flere bilder av forsvars-inspirerte pepperkaker nederst i saken.

Imponerte skipssjefen

– Jeg har sett flere forsøk på å lage Skjold-klassen av pepperkaker. Men dette er en av de bedre variantene jeg har sett. Det var mange fine detaljer, både kanonen på dekk og særlig kamuflasjefargene av Non Stop, sier tidligere skipssjef på KNM Glimt, Daniel Karlsen.

Tidligere skipssjef på KNM Glimt, Daniel Karlsen

Det var i sommer at fartøyet var innom Sogndal. I løpet av et tok ukers seilas besøkte Glimt flere steder mellom Trondheim og Oslo. I den forbindelse var det mange som så Skjold-klassen for første gang.

– Vi opplever at det ble satt stor pris på. Det er også hyggelig å høre at vi har klart å inspirere enkelte til å kunne tenke seg en jobb i Sjøforsvaret i fremtiden.

Han forteller at en nåværende ansatt på Skjold-klassen også så en kystkorvette passere under et lignende seilas for noen år tilbake.

– Han oppsøkte senere fartøyer mens det lå til kai i Oslo og endte opp med å få seg jobb om bord. Det viser betydningen av å vise seg fram på denne måten.

KNM Glimt i Sogndal.
KNM Glimt på tokt i Nord-Norge.

Bryggen i Bergen

Daniel Karlsen har vært skipssjef på Glimt siden 2012. Men toktet i sommer var siste seilas på Skjold-klassen. I dag jobber han som operasjonsoffiser på fregatten Frithjof Nansen.

– Har du noen tips til de som ønsker seg jobb på fartøy i Sjøforsvaret?

– Min erfaring er at de fleste trives veldig godt der de havner. Men jeg ville kanskje anbefalt å starte karrieren på et mindre fartøy, som kystkorvett, ubåt eller minefartøy. Det er mindre forhold, noe som gjør at man får litt mer ansvar. Også blir det veldig godt samhold blant en liten besetning, forteller Karlsen.

Han har latt seg imponere over pepperkake-versjonen av KNM Glimt. Men på hjemmebane har han også sterke tradisjoner som holdes i hevd.

– I snart ti år har vi laget en mikroversjon av pepperkakebyen i Bergen. Det er en ganske stor jobb for en familie på fem stykker. Det går med nesten to dager på prosjektet. Vi har tidligere laget både laget både hoppbakken i Holmenkollen og operaen i Oslo. Men årets variant er Bryggen i Bergen, forteller han.

– Er det tradisjon for å lage pepperkake-fartøy i Sjøforsvaret?

– Det har blitt gjort flere ganger tidligere. Jeg tror Skjold-klassen egner seg spesielt godt til formålet ettersom fartøyene har et relativt enkelt design, sier Karlssen.

Bryggen i Bergen laget av tidligere skipssjef Daniel Karlsen og familien.

Pepperkake-konkurranse

Flere har sendt inn sine militære pepperkake-konstruksjoner til Forsvarets forum, blant annet lærlingene på Sessvollmoen og en eksamenstrøtt kadett på Krigsskolen.

Bidraget fra Sessvollmoen, sendt inn av lærlingansvarlig Karina Løken.
Bidraget fra Sessvollmoen, sendt inn av lærlingansvarlig Karina Løken.
Pepperkakehus sendt inn av Styliani Saroti.
Eva Kamilla Almendingen har sendt inn en borg på vegne av Wing Ops i Bodø.

Luftforsvaret er også representert med en borg som symboliserer Forsvarets sterke murer og samhold. Den har fått påtegnet Luftforsvarets logo og en F-16 med melis fra Wing Ops i Bodø.

Tidligere i år kunne laget Bodø/Glimt feire førsteplassen i Eliteserien. Men i pepperkake-konkurransen gikk seieren til KNM Glimt i Sogndal. Den har stått framme siden midten av desember. Men i romjula havner den nok under hammeren.

– Vi kan lage en ny versjon neste år. Men da blir den nok enda større, sier Kristian Øvertun.

Powered by Labrador CMS