Nytt om navn

Seniorforsker Julie Wilhelmsen holdt foredrag i Oslo Militære Samfund i 2017 med tema "Russland: hvor reell er trusselen?"

Seniorforsker Julie Wilhelmsen får Skjervheimprisen

I lang tid har hun arbeidet iherdig for å skape forståelse og nyansere fiendebildet av vår stormaktsnabo i øst, skriver priskomiteen i sin begrunnelse.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Priskomiteen har gitt følgende begrunnelse for sin tildeling til Wilhelmsen:

Julie Wilhelmsen er ei av dei dyktigaste og modigaste stemmene i den utanrikspolitiske debatten, særleg når det gjeld vårt forhold til Russland. I lang tid har ho arbeida iherdig for å skapa forståing og nyansera fiendebilete av vår stormaktsnabo i aust. Dette har tidvis vore upopulært i politiske krinsar, men det har bidrege til å stimulera den elles ganske neddyssa debatten rundt norsk tryggingspolitikk. Wilhelmsen si deltaking i offentlegheita byggjer på forsking på toppnivå, noko som gir tyngde og presisjon. Hennar evne til å opna opp viktige samtalar og problematisera premiss har ein klar skjervheimsk kvalitet over seg, og er av ein karakter som komiteen gjerne skulle sett endå meir av i norsk offentlegheit.

Byttet jobb?

Vet du om noen som har byttet jobb i Forsvaret eller som har blitt tildelt en medalje eller pris vi bør skrive om? Tips oss!

Prisen tildeles noen som har markert seg med sterkt samfunnsengasjement i «Skjervheim sin ånd». Det kan være gjennom bidrag til den offentlige debatten, eller gjennom ulike lokale og ubyråkratiske tiltak i det sivile samfunnet, utenfor de store sentralt drevne offentlige systemene.

Julie Wilhelmsen er seniorforsker ved NUPI, og har doktorgrad i statsvitenskap. Hun arbeider med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk, radikalisering av islam i Eurasia og kritiske sikkerhetsstudier.

Wilhelmsen til Forsvarets forum: - I Russland blir Norge på mange måter sett på som USAs forlengede arm. Det er en farlig utvikling.

Hans Skjervheim fra Myrkdalen i Voss var en filosof og samfunnsdebattant mellom 1950 og 1990. Han var kjent for sin tiltro til gode dialoger og beskrives som en med en uvanlig evne til å knytte sammen teori og praksis.

Han var opptatt av at demokratiet er avhengig av at folk er opplyste og engasjerte, og at vi har en åpen offentlig dialog om utfordringer og løsninger, skriver Skjervheimseminaret, som deler ut Skjervheimprisen, på sine nettsider.

Tidligere vinnere av Skjervheimprisen inkluderer Norsk målungdom og læreren Simon Malkenes.

Powered by Labrador CMS