Nyheter:

Norske soldater i Irak: Skjerper beredskapen ytterligere

De norske styrkene i Anbar-provinsen i Irak har arbeidet under hevet beredskap siden nyttårsaften. Lørdag skjerpet de ytterligere noen enkelttiltak.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​Den amerikanske likvideringen av den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani ved flyplassen i Bagdad natt til fredag har skapt voldsomme reaksjoner i Irak og Iran.  

Søndag vedtok den irakiske nasjonalforsamlingen en resolusjon og ba regjeringen kaste ut den USA-ledede internasjonale militærkoalisjonen i landet. Norge er blant medlemslandene i koalisjonen, og bidrar med omtrent 70 soldater som trener opp irakiske sikkerhetsstyrker i Operation Inherent Resolve. 

Les mer om helgens utvikling her.

Det norske bidraget holder til ved al-Asad militærbase i Anbar-provinsen, drøyt 200 kilometer unna Bagdad. 

FOH: Liten ytterligere skjerping av beredskap

– Vi har registrert avstemningen i det irakiske parlamentet og vil drøfte med irakiske myndigheter hvilken betydning dette vil få for det norske styrkebidraget, sier Bakke-Jensen til NTB søndag, og legger til at koalisjonen er i landet på invitasjon fra den irakiske regjeringen. 

– For oss er det ingen endring. Det er et politisk mandat for at vi skal være der ut 2020. Dersom det blir en endring, er det opp til norske og irakiske myndigheter. Inntil videre forholder vi oss til det oppdraget vi har fått, sier pressetalsperson Brynjar Stordal i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Forsvarets forum. 

Eksperter om uroen: Et vendepunkt

Etter at den amerikanske ambassaden i Bagdad ble angrepet nyttårsaften, hevet militærkoalisjonen i Anbar beredskapen.

– Beredskapen er fortsatt på samme nivå som fra nyttårsaften, men det er gjort noen enkelttiltak. Så en liten ytterligere skjerping. Det vil si at sikkerheten for de norske er hevet ytterligere ett hakk i går, sier Stordal. 

Nato-sjef Jens Stoltenberg har innkalt de allierte til hastemøte om situasjonen i Midtøsten mandag. Møtet blir holdt på ambassadørnivå.

USA likviderer en iransk general: Dette er bakteppet

Ved godt mot

Lørdag ble det kjent at opptreningen av irakiske sikkerhetsstyrker i regi av Operation Inherent Resolve, er midlertidig stoppet

– Nå er vi i en avventende fase der vi ser an situasjonen og sørger for egen beskyttelse, sier pressetalspersonen i FOH. 

Han sier at han har vært i kontakt med de norske styrkene i Irak og forteller at de er ved godt mot. 

– De har det bra og føler ikke en trussel mot seg der de er nå. 

Den norske rådgivningsstyrken Norwegian Task Unit (NOR TU) er partnerstyrke med den irakiske hæren 7. divisjon og rådgir avdelinger, primært på divisjons- og brigadenivå, står det på Forsvarets nettsider. 

Powered by Labrador CMS