Nyheter:

Norsk opptrening av irakiske sikkerhetsstyrker settes på vent

Opptreningen av irakiske sikkerhetsstyrker i regi av Operation Inherent Resolve, der også Norge deltar, er midlertidig stoppet, bekrefter Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge har om lag 70 personell i Anbar-provinsen i Irak, som inngår i Operation Inherent Resolve. Det norske bidraget trener irakiske sikkerhetsstyrker.

Reuters siterer fra et brev som Tysklands militære fredag delte med tyske folkevalgte etter at den iranske generalen Qasem Soleimani ble drept i et amerikansk droneangrep i Iraks hovedstad Bagdad.

I brevet heter det ifølge Reuters at forhøyet beredskap for alle styrker i Irak som inngår i Operation Inherent Resolve, gjør at opptreningen av irakiske sikkerhetsstyrker midlertidig stoppes.

Talsperson Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter overfor NTB at den midlertidig stansen også gjelder for de norske styrkene og at de avventer sikkerhetssituasjonen.

De norske soldatene skal fortsatt bli i Irak, opplyser Stordal. Oppmerksomheten rettes nå mot styrkebeskyttelse og oppgaver knyttet til å passe på leirer.

Forhøyet sikkerhet

Overfor Forsvarets forum fortalte Stordal fredag 3. januar at de norske styrkene har vært under et sterkere sikkerhetsregime de siste dagene. 

​– Den lokale beredskapen i Irak, blant koalisjonsstyrkene ved Ain al-Asad-basen, har vært hevet etter angrepet på nyttårsaften. Vi følger situasjonen sammen med koalisjonen og søker å gjennomføre normal tjeneste, men med hevet beredskap.

Ain al-Asad militærbase, der det norske bidraget i Camp Midgard holder til, er over 200 kilometer unna Bagdad. Norge har bidratt med styrker i Irak siden 2015 i operasjon Inherent Resolve. Norge er en del av en gruppe på 20 land i en amerikanskledet koalisjon og har i oppdrag å støtte og trene opp irakiske sikkerhetsstyrker. 

Powered by Labrador CMS