Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Alle som henger etter, bør gjøre mer. Det gjelder Norge, og det gjelder alle andre land som henger etter, sier Stoltenberg til norsk presse i Brussel.
Annonse
Han presenterte tirdag nye tall som viser at Norge nå ligger an til å bruke en sum tilsvarende 1,70 prosent av BNP på forsvar i 2019.
Norge beveger seg dermed enda et skritt nærmere Natos mål, som er at alle allierte skal bruke minst 2,0 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar.
Den norske BNP-andelen har økt jevnt fra 1,5 prosent i 2015. I fjor lå andelen på 1,66 prosent.
Samlet sett ligger pengebruken hos europeiske allierte og Canada an til å øke med 3,9 prosent i 2019.
Nato øker dermed pengebruken for femte år på rad.
– Dette er en god trend, og vi venter at dette vil fortsette. Men økningen er mindre enn hos de fleste andre Nato-land. De fleste andre øker mer enn Norge, sier Stoltenberg.
Forventer mer
12 Nato-land bruker i dag en større andel av BNP på forsvar enn Norge.
Sju av landene har nådd to prosent allerede, og i alt 16 allierte ventes å nå to prosent innen 2024. Norge er ikke blant disse landene.
– Vi klarer ikke innfri forventningene fra Nato eller andre allierte som ønsker å samarbeide med oss. Nato vil at Norge skal bidra mer. Jeg opplever forventingene til oss som nasjon som økende, fordi vi er en rik nasjon og fordi vi har god kvalitet på soldatene våre og materiellet vårt.
Forsvarssjefen mener at blant annet at Forsvaret har en «minimumshær» og at Sjøforsvaret har et for lite maritimt nærvær i norske interesseområder.
Aps forsvarspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt er ikke fornøyd med Norges Nato-bidrag.
– Norge ligger på 13. plass blant Natos medlemsland når det gjelder forsvarsutgifter. I 2014 lå Norge på 7. plass, i 2016 lå vi på 10., og deretter har vi dumpet en plass hvert eneste år, sier Huitfeldt til NTB.
– Vi er det eneste Nato-landet med grense mot Russland som ikke er oppe på to prosent. På grunn av våre store havområder har vi, mer enn noen andre, behov for solidaritet fra Nato-alliansen. Derfor burde vi stille opp mer, legger hun til.
– Arbeiderpartiet la fram et alternativ forsvarsbudsjett som ville økt prosentandelen helt uvesentlig (Hårek Elvenes, Høyre).
– Kritikken er patetisk, sier han til NTB, og fortsetter:
– Arbeiderpartiet la fram et alternativ forsvarsbudsjett som ville økt prosentandelen helt uvesentlig. Forslaget var å øke forsvarsbudsjettet for 2019 med 368 millioner kroner sammenlignet med regjeringens budsjett på 59,5 milliarder kroner.