Nyheter:

Norsk drone-eventyr

Norskutviklet drone blir «standardutrustning» i den amerikanske hæren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Black Hornet er perfekt for små enheter som er ute og løser oppdrag. Med denne kan et infanterilag sjekke hva som ligger over åskammen eller på andre siden av svingen. Det gjør at man unngår å gå rett inn i et bakhold, sier Jens Aalerud fra FLIR Unmanned Aerial Systems.

Han er på den store forsvarsmessen i IDEX i Abu Dhabi for å demonstrere den siste varianten av Black Hornet. Blant stridsvogner og artilleri som veier flere titalls tonn er det en nanodrone på 33 gram som får mye oppmerksomhet. Nylig kjøpte det amerikanske forsvaret systemer for 39,6 millioner dollar, som tilsvarer cirka 340 millioner kroner.


EVENTYR

Black Hornet er et lite norsk drone-eventyr som har vokst seg stort internasjonalt. Prox Dynamics ble i 2016 solgt til det amerikanske selskapet FLIR Systems. Men fortsatt utvikles og produseres dronene på Eggemoen utenfor Hønefoss.

– Vi har solgt til 32 land allerede. Det er stort sett Nato- og partnerland. Vi forholder oss til de norske eksportreglene for forsvarsindustri. Bare i fjor ble det produsert over 4000 droner. Totalt er vi oppe i det dobbelte, forklarer Aalerud på IDEX-messen.

I januar tok selskapet nok en skalp. Da inngikk droneprodusenten en avtale om levering av såkalte nanodroner til den amerikanske og franske hæren. To kontrakter som til sammen er verdt over 1 milliard kroner. Den amerikanske hæren planlegger et dronesystem per ti-mannspatrulje.

– Vi har allerede begynt å levere, så det er fortløpende leveranse, sier Ole Aguirre, som er ansvarlig for FLIRs myndighetskontakt i Norge.

Kontrakten med den amerikanske hæren løper i to år, mens kontrakten med den franske hæren varer fram til 2024. I USA har systemet fått navnet «Soldier Borne Sensor».

Nylig besøkte statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) droneprodusenten Flir Systems på Eggemoen.

– Det er imponerende å se hvilken teknologi vi har i Norge. Ikke minst er det en nisje som Norge kan bli veldig sterke på. Det er litt av dette vi skal leve av i fremtiden, være god på teknologiske spørsmål, sa Solberg som selv fikk prøve Black Hornet.

Slik markedsfører produsenten Black Hornet 3.
Slik markedsfører produsenten Black Hornet 3.

mini-helikopter
– Den nyeste varianten av Black Hornet er litt tyngre enn den utgaven det norske Forsvaret bruker som veier 17,5 gram. Men Black Hornet 3 flyr lenger og raskere og er også mer stabil i vind, forklarer Aalerud.

FLERE DRONER TIL FORSVARET?

I tillegg er systemet vanskelig å oppdage.

– Når Black Hornet er 20 meter oppe i lufta, så klarer man ikke høre den. Den er så stille, fortalte sersjant Carl James Boyd til BBC i februar 2013.

Året før ble nanodronene brukt av det britiske forsvaret i Afghanistan for første gang.

– Dette er en livredder, sa Boyd om den lille norske dronen den gang.

Til tross for at Black Hornet ble skrytt opp i skyene av utenlandske soldater tok det flere år før det norske Forsvaret anskaffet dem. Først i 2015 kjøpte Forsvarets sine første Black Hornet 2. Men for bare noen dager siden kom dokumentet «Framtidige anskaffelser til forsvarssektoren 2019–2026».

Der står det: «Et av prosjektene skal anskaffe fremtidig Nano UAS (Unmanned Aerial System red.anm) til Forsvaret. Prosjektet skal anskaffe og driftsette tilgjengelig moden teknologi, og er ikke et utviklingsprosjekt.»  

Rammen på prosjektet er på 150-300 millioner kroner. Dermed kan døren være åpen for å kjøpe enda flere systemer som Black Hornet med levering fra 2020. 

INNENDØRS
Tilbake på IDEX summer den lille dronen ved siden av Jens Aalerud.

– Det er spennende å se hvordan Black Hornet blir tatt i bruk av soldatene. De finner alltid på bruksområder som vi i FLIR ikke hadde sett for oss, sier han.

Den siste varianten av Black Hornet har evnen til å operere i området uten GPS-dekning, for eksempel inne i en bygning.

Slik er dronen PD-100 som brukes i det norske Forsvaret og 31 andre land. Nå blir en forbedret variant «standardutrustning» i US Army (Foto: Espen Hansen Riise/Forsvaret)
Slik er dronen PD-100 som brukes i det norske Forsvaret og 31 andre land. Nå blir en forbedret variant «standardutrustning» i US Army (Foto: Espen Hansen Riise/Forsvaret)
Forsvaret kjøpte Black Hornet i 2015. Da hadde det allerede vært brukt av utenlandske styrker i flere år. (Foto: Simen Rudi/Forsvaret)
Forsvaret kjøpte Black Hornet i 2015. Da hadde det allerede vært brukt av utenlandske styrker i flere år. (Foto: Simen Rudi/Forsvaret)

– Nå har man mulighet til å søke gjennom et hus før man rykker inn. Informasjon er gull verdt før man går inn i en farlig situasjon. Dette redder liv, sier Aalerud.Powered by Labrador CMS