Nyheter

STØTTE: Den ukrainske ambassadøren i Norge Vjatsjeslav Jatsjuk orienterer den norske pressen med informasjon fra ukrainske myndigheter. Han ber Norge om mer militær støtte.
STØTTE: Den ukrainske ambassadøren i Norge Vjatsjeslav Jatsjuk orienterer den norske pressen med informasjon fra ukrainske myndigheter. Han ber Norge om mer militær støtte.

Ukrainas ambassadør: – Viktigste hjelp til Ukraina er militær støtte

Ukrainas ambassadør i Norge spør igjen om Norge kan hjelpe med våpen til det ukrainske forsvaret i krigen mot Russland.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den ukrainske ambassadøren Vjatsjeslav Jatsuk sier den viktigste hjelpen Ukraina kan få, er til forsvaret sitt. Han ber Norge sende fly, luftvernvåpen, stridsvogner og andre kraftfulle våpen til det ukrainske forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Hvis vi ikke kan forsvare oss, er det ikke noe til å ta imot den andre støtten, sier Jatsuk på en pressebrifing i Oslo tirsdag.

Han understreker at økonomisk, humanitær og annen støtte også er viktig.

I tillegg ber han om en handelsboikott av Russland, og om at sanksjonene utvides til Hviterussland.

Les også: Her sendes norske våpen til Ukraina

Ambassadøren hevder også at Hviterussland er involvert i krigen fra russisk side. I tillegg sier han at flyktninger fra Ukraina med ikke-vestlig bakgrunn tilbakevises og diskrimineres på grensen til Polen, og hevder det er propaganda fra Russland.

Jatsuk mener Russland nå må kastes ut av FN for sine krigshandlinger.

Beslutningen ble kritisert

Forrige uke ble det sendt 2000 panservernraketter av type M72 til Ukraina. Den beslutningen ble blant annet kritisert av folkerettsforsker Cecilie Hellestveit.

– Jeg må innrømme at Norge driver et høyt spill. De driver et høyere spill enn det jeg er komfortabel med. Ved at vi har besluttet å sende offensive våpen har vi brutt nøytralitetsprinsippet– i motsetning til om vi bare hadde sendt beskyttelses- og medisinsk utstyr, sa Hellestveit.

Regjeringen mente imidlertid at imidlertid at våpenforsendelsen var såpass «begrenset» at det ikke gjorde Norge til part i krigen.

– Det ukrainske folket kjemper en legitim forsvarskamp i tråd med FN-paktens regler om selvforsvarsrett. Vår beslutning om å gi Ukraina våpenstøtte må sees i dette lyset, skrev statssekretær i Utenriksdepartementet Evind Vad Petterson (Ap) til Forsvarets forum.

Forsvarets forum har stilt regjeringen spørsmål om det er aktuelt å sende flere våpen til Ukraina. Vi oppdaterer saken ved et eventuelt svar.

Powered by Labrador CMS