Nyheter:

UNIKE BILDER: En russisk atomubåt bryter seg gjennom isen et sted i nærheten av Nordpolen.

Russland har satt i gang en rekke militærøvelser i nordområdene

Aktiviteten foregår blant annet nær grensen mot Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et vårtegn nesten like sikkert som at krokusen blomstrer, er russiske militærøvelser i Arktis. Hver vår holder den russiske marinen store øvelser i nordområdene, og i mars satte det russiske forsvaret i gang en rekke aktiviteter.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Mandag annonserte det russiske forsvarsdepartementet starten på en serie øvelser med den russiske nordflåten. Russerne skal blant annet teste luftvernsystemet Pantsir-S1, øve på å fylle drivstoff på jagerfly i luften og forstyrre signalene til droner under angrep, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Brøt isen

Øvelsene inkluderer Russlands atomdrevne ubåter. Fredag i forrige uke offentliggjorde det russiske forsvarsdepartementet bilder og video av tre ubåter som bryter seg gjennom isen samtidig. Dette skal ha skjedde i nærheten av Nordpolen.

– Som en del av den arktiske ekspedisjonen, brøt tre atomdrevne ubåter seg opp gjennom isen innenfor en radius på 300 meter. Det er første gang i den russiske marines historie, rapporterte admiral Nikolaj Jevmenov, øverstkommanderende for den russiske marinene, til president Vladimir Putin i en videosamtale, ifølge nyhetsbyrået TASS.

Se video av ubåtene her:

En ubåt avfyrte også en torpedo under isen.

Samme dag hyllet Putin øvelsene i Arktis. Ifølge AFP sa presidenten at det russiske militæret hadde vist evnen til å kunne operere «i vanskelige, arktiske omgivelser».

– Vi skal fortsette med arktiske ekspedisjoner og forskning i nordområdene for å sørge for Russlands sikkerhet, sa Putin.

Nær Norge

Det er i tillegg utført øvelser i Franz Josefs land, en øygruppe i Nordishavet øst for Svalbard.

– Vi har gjennomført 43 aktiviteter på Franz Josefs land og i de frosne havområdene rundt, sa admiral Jevmenov til Putin i en offentliggjort videosamtale.

FERIE: Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu tok en helgetur til Sibir tidligere i mars. Kanskje benyttet de muligheten til å diskutere øvelsene i Arktis.

Treningen pågår også enda nærmere grensen mot Norge. I forrige uke deltok mer enn 500 soldater i en øvelse i Petsjenga-dalen, bare 15 kilometer fra norskegrensen, skriver Barents Observer. Ifølge den russiske marinen var det snakk om en taktisk øvelse med enheter fra en egen motorisert riflebrigade fra Nordflåten.

Brigaden øvde med T-80BVM stridsvogner og forskjellige rakett- og missil-systemer.

BULDER OG BRAK: Russiske stridsvogner på øvelse i Petsjengadalen, ikke langt fra grensen mot Norge.
Powered by Labrador CMS