Nyheter

SATELITT: Dette bildet er offentliggjort av Nord-Korea og skal vise oppskytingen av en overvåkingssatellitt.
SATELITT: Dette bildet er offentliggjort av Nord-Korea og skal vise oppskytingen av en overvåkingssatellitt.

Sør-Korea opphever militæravtale delvis med Nord-Korea

En avtale om militær avspenning med Nord-Korea er delvis opphevet av Sør-Korea. Det skjer etter at Nord-Korea meldte om en vellykket oppskyting av en satellitt.

Publisert

Avtalen ble innført i 2018. Satellitten som Nord-Korea nå hevder går i bane rundt jorda, skal brukes til overvåking, ifølge flere land.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Statsminister Han Duck-soo i Sør-Korea sier at satellittoppskytingen er en «tydelig indikasjon» på at naboen i nord ikke respekterer avtalene dem imellom, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Sør-Korea skal nå gjenoppta etterretningsaktivitet på grensen som militæravtalen har hindret dem i å gjøre.

Oppskytingen tirsdag var det tredje forsøket på å sende opp en overvåkingssatellitt. Nord-Korea har offentliggjort bilder som skal være fra oppskytingen.

Japan hevder imidlertid at det ikke er bekreftet at satellitten går i bane rundt jorda. De medgir imidlertid at landet har fått mer kunnskap om satellittoppskyting siden i fjor.

– Nord-Koreas gjentatte oppskytinger med ballistisk missilteknologi kan ikke tolereres, og dets stadige forbedring av missilteknologi kan ikke overses, sier en talsperson for landets regjering.

TILSKUER: Kim Jong-un ser på satellittoppskytingen, ifølge Nord-Korea.
TILSKUER: Kim Jong-un ser på satellittoppskytingen, ifølge Nord-Korea.

Både Japan, Sør-Korea og USA har bedt den isolerte, autoritære staten om å stanse forsøkene og vist til at det bryter med en rekke FN-resolusjoner. Både FN, Japan og USA fordømmer tirsdagens oppskyting.

Powered by Labrador CMS