Nyheter

RUSSISK: Transportflyet Ilyushin Il-76 er brukt både militært og sivilt over hele verden. Dette bildet er tatt i et indisk Il-76 og viser både amerikansk og indisk mannskap.
RUSSISK: Transportflyet Ilyushin Il-76 er brukt både militært og sivilt over hele verden. Dette bildet er tatt i et indisk Il-76 og viser både amerikansk og indisk mannskap.

Nederlandsk etterretning advarer om russiske frontselskaper

Russland er desperat etter teknologi og reservedeler, ifølge NL Times.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nederlands Militære etterretnings- og sikkerhetstjeneste (MIVD) advarer nederlandske organisasjoner om at Russland gjennom såkalte frontselskaper prøver å skaffe teknologi og deler landet trenger til sin krig i Ukraina, ifølge avisen NL Times.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette kan inkludere mikrochiper og reservedeler til fly, bekreftet en talsperson for Nederlands forsvarsdepartement etter et intervju MIVD-sjef Jan Swillens gjorde med avisen the Financieele Dagblad.

NL Times skriver at teknologi og deler som Russland skaffer seg via frontselskaper blir smuglet til Russland og brukt til militære formål.

Les også: Debatt: Paradigmeskifte for vestlige etterretning

I Nasjonal trusselvurdering 2021 skrev Politets sikkerhetstjeneste (PST): «Noen stater forsøker å omgå eksportkontrollregelverket i møte med norske bedrifter. Formålet er å skjule den reelle sluttbrukeren av varen. En metode er å operere med svært kompliserte selskapsstrukturer, strå- og frontselskaper, samt leverandørkjeder.»

I forbindelse med at norsk politi i forrige uke arresterte en mann i Tromsø mistenkt for å jobbe for russisk etterretning under fiktiv identitet, uttalte den russiske ambassaden til NRK at «spionmani vore aktivt fremma i Noreg».

Powered by Labrador CMS