Nytt om navn

REDDET LIV: Marius Vågenes Villanger (t.h) er glad for at han kunne utgjøre en forskjell, og bidra til noe godt.
REDDET LIV: Marius Vågenes Villanger (t.h) er glad for at han kunne utgjøre en forskjell, og bidra til noe godt.

Fikk utmerkelse etter skuddrama: – Brukte sjal som turniké

Takket være sanitetsopplæringen fra rekruttskolen, visste Marius hva han skulle gjøre da han oppdaget et skuddoffer i Brussel. Nå er han hedret av Nato. 

Publisert

En ellers vanlig dag på jobben endte i dramatikk for Marius Vågenes Villanger (26). Etter en dag på jobben ved Natos hovedkvarter i Brussel, skulle han ta heisen opp til leiligheten sin fra kjellergarasjen i bygget.

Da heisen plutselig stoppet ved en feil i kjøpsenteravdelingen, skjønte Villanger med en gang at noe er ikke er som det skal være.

– Det var sølt en liter med melk utenfor heisen, som var litt unormalt. Nysgjerrig som jeg er, gikk jeg ut og da skjønte jeg fort at det ikke var noe hverdagslig. Jeg hørte både skudd og skrik, sier 26 åringen.

– Da skjønte jeg at det var noe spesielt som skjedde.

Bergensavisen omtalte saken først.

 Etter hvert forstod Villanger at han nærmet seg skytteren.

– Jeg var på vei rundt hjørnet, mot der skytteren sto. Jeg tenkte at hvis jeg runder hjørnet, er jeg antageligvis den eneste personen bak skytteren, og da ville jeg blitt et veldig enkelt offer, sier Vågenes.

– Så derfor besluttet jeg å heller gå ut på gaten en annen vei, sier Vågenes.

Skutt i leggen

Når Villanger da bestemmer seg for å gå en annen vei, får han øye på en skadd person. Noen folk hadde allerede kommet til, men han gikk bort for å se hvordan det gikk. 

– Da jeg kom ut på gaten fikk jeg øye på én av de fire som ble skutt. Det var en svensk ung kvinne. Hun var skutt i leggen og hadde en stor pågående blødning. 

BLOD: Her var åstedet hvor hendelsen skjedde. Den svenske kvinnen i 30-årene overlevde skadene, og etter forholdene så går det bra med henne, ifølge arbeidsgiveren hennes.
BLOD: Her var åstedet hvor hendelsen skjedde. Den svenske kvinnen i 30-årene overlevde skadene, og etter forholdene så går det bra med henne, ifølge arbeidsgiveren hennes.

– Jeg fant ganske fort ut at ingen av de andre hadde noen medisinsk bakgrunn. Det var ingen lege eller sykepleier, eller noen som hadde noe erfaring. Så da var det kanskje jeg som hadde best forutsetninger for å gjøre noe. 

– Da ble sanitetsutdanningen fra rekrutten viktigere og mer realistisk enn noen gang før.

Kreativ turniké

Hverken Villanger eller de andre hadde med seg noe medisinsk utstyr. Han måtte derfor tenke utenfor boksen, for å finne en løsning for å stoppe blødningen. Det endte opp med en kreativ turniké.

– Vi måtte bruke det vi hadde tilgjengelig på stedet. Vi brukte et litt stivt sjal, som ikke var så elastisk. Vi lagde en knute og skrudde det på en måte til, inn i lysken, for å få godt press på. Vi fikk redusert blødningen ganske kraftig ved å gjøre det. Etter 15 minutter fikk vi tak i en politimann som hadde en  ordentlig turniké, så da løste deg seg.

 – Det er jo ikke en situasjon man ønsker å være i, men når jeg ser tilbake på det idag er jeg glad for at jeg var der og at jeg kunne bidra til å utgjøre en forskjell.

Villanger fikk kvinnen til ambulanse kort tid etter, med assistanse av politiet og de andre på åstedet.

SPERRINGER: Etter hendelsen ble det satt opp flere sperringer på åstedet.
SPERRINGER: Etter hendelsen ble det satt opp flere sperringer på åstedet.

 Fikk utmerkelse under seremoni

Ny jobb?

Har du eller noen du kjenner fått ny jobb? Da vil vi gjerne at du skriver et par linjer om vedkommende og jobben, samt legger ved et bilde i breddeformat, og sender til tips@fofo.no. Merk gjerne emnefeltet med «Nytt om navn»

Under en årlig seremoni holdt av generaldirektøren for Natos internasjonale militærstab Janusz Adamczak, ble Vågenes tildelt en utmerkelse for innsatsen etter skuddramaet. Det ble gjort foran et hundretalls kolleger, og kom uforventet på.

DITSTINGUISHED SERVICE: Dette er utmerkelsen som Villanger mottok under seremonien.
DITSTINGUISHED SERVICE: Dette er utmerkelsen som Villanger mottok under seremonien.

– Det er klart man blir stolt av å få en slik utmerkelse, men det viktigste for meg er rapportene om at kvinnen som ble skutt har det bra.

En medarbeider av kvinnen som ble skutt, har delt på Instagram at kvinnen er i god behold, etter forholdene. 

Seremonien hvor Villanger fikk utmerkelsen, er ment for å takke av alle som skal slutte på nyåret, og gi en hyllest til alle som har gjort en ekstra innsats i året som har gått.

Villanger fikk ny jobb i Brussel for fire måneder siden, som informasjonsforvalter i Nato sin internasjonale militærstab. Den fikk han etter han etter seks år i Forsvaret i Norge.

Flere nytt om navn:

nytt om navn

Powered by Labrador CMS