Nyheter

NATO-JA: Sveriges statsminister Magdalena Andersson mandag. Regjeringen har besluttet at landet skal søke om medlemskap i Nato.

Sverige skal søke om Nato-medlemskap

Avgjørelsen ble tatt mandag i etterkant av en debatt om Nato-spørsmålet i Riksdagen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverige søker om medlemskap i Nato. Den historiske beslutningen ble kunngjort av statsminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi kommer til å opplyse Nato om at vi ønsker å bli medlem i alliansen, sa Andersson på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

– Vi forlater en epoke og går inn i en annen, sa hun. Finland varslet at de vil søke om Nato-medlemskap søndag.

Også lederen for partiet Moderaterna Ulf Kristersson deltok på pressekonferansen.

– Dette er en historisk avgjørelse. Det handler ikke om partipolitikk, men om å ta et felles ansvar for landets sikkerhetspolitiske interesser, sa Kristersson.

Les også: Russland advarer Finland og Sverige om å søke medlemskap i Nato.

Ekstraordinært møte

Avgjørelsen om Nato-søknaden ble tatt i et ekstraordinært regjeringsmøte mandag, i etterkant av en debatt om Nato-spørsmålet i Riksdagen.

– Sverige vil være i en sårbar posisjon mens søknaden vår er til behandling, sa Andersson.

Det samme tror Kristersson.

– Vi lever i en farlig tid akkurat nå. Russland vil ikke like at Sverige og Finland blir med i Nato.

Les også: Om lag halvparten av soldater med fullført førstegangstjeneste disponeres i Heimevernet.

Bred støtte

Regjeringspartiet Socialdemokraterna varslet søndag kveld at de går inn for Nato-medlemskap, og med det var et flertall av partiene i Riksdagen for å sende en søknad til Nato.

– Det beste for Sverige og det svenske folkets sikkerhet er at vi blir med i Nato, sa statsminister Magdalena Andersson da.

Mandag formiddag ble det holdt en debatt i den svenske Riksdagen der alle partiene fikk si sin mening om Nato-spørsmålet.

Bare partiene Vänsterpartiet og Miljöpartiet er imot et medlemskap.

Les også: Sverige og Finland styrker Nato i Nord, ifølge amerikanske forsvarstopper.

«Helt nye muligheter»

At både Sverige og Finland nå vil søke Nato-medlemskap gir Norden helt nye muligheter i forsvars- og sikkerhetspolitikken, sier Anniken Huitfeldt.

Utenriksministeren mener at Finland og Sverige nå ønsker å bli med i Nato dessuten viser hvordan Russlands angrep på Ukraina har skapt store og varige endringer i sikkerhetspolitikken.

– Kreml ønsket å holde Nato borte fra Russlands grenser, men har oppnådd det motsatte. Det er viktig å understreke at finsk og svensk medlemskap ikke truer noen. Nå skal vi sikre en rask opptaksprosess og være tydelige i vår solidaritet med Sverige og Finland i overgangsfasen, sier Huitfeldt (Ap) i en uttalelse til NTB.

– Dette gir Norden helt nye muligheter i forsvars- og sikkerhetspolitikken, sier hun.

Powered by Labrador CMS