Nytt om navn
NY JOBB: Asle Strand er norsk liaisonoffiser ved Försvarsmakten Högkvarteret i Stockholm.
Foto: Sunniva Berggreen Kaalaas, Forsvarets forum.
Asle Strand blir første liaisonoffiser i Stockholm
I august tiltrer Asle Strand som norsk liaisonoffiser ved Försvarsmakten Högkvarteret på heltid.
Fra 1. august skal Asle Strand være liaisonoffiser i Stockholm på heltid.
Strand er ansatt hos Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), men jobber sammen med svenskenes motsvar til det norske operative hovedkvarteret.
– Jeg deltar på svenske øvelser og kan komme med et norskt perspektiv på ting, forklarer han.
Sverige har hatt liaisonoffiserer ved FOH i Bodø i flere år, men Strand blir den første nordmannen som fyller denne rollen for det norske Forsvaret i Sverige.
– Svenskene har ikke vært i krig på 200 år, men de har også vært litt isolert forsvarsmessig, siden de ikke har vært i en allianse. Så det å kunne bringe det norske perspektivet på ting, er kanskje det viktigste bidraget som jeg kan gjøre.
Strand har allerede hatt en prosentstilling som liaisonoffiser siden mai i fjor, og har pendlet mellom den svenske hovedstaden og FOH.
– Dette begynte i fjor, da Sverige og Finland søkte medlemskap i Nato.
Forsvaret i de respektive nordiske landene har allerede samarbeidet i en årrekke.
Ny jobb?
Har du eller noen du kjenner fått ny jobb? Da vil vi gjerne at du skriver et par linjer om vedkommende og jobben, samt legger ved et bilde i breddeformat, og sender til tips@fofo.no. Merk gjerne emnefeltet med «Nytt om navn»
– Men det å ha noen fast på plass, som er liaison er viktig for å etablere tillit, for å kunne raskt få gjennom informasjon og for å være en slags hub for informasjon frem og tilbake.
Det er fortsatt uklart når Sverige og Finland faktisk trer inn i Nato. Både den svenske og finske riksdagen har sagt ja til medlemskap, og landene venter dermed på Ungarn og Tyrkias ratifisering.
Det nordiske samarbeidet vil bli enklere når begge land endelig får ja, mener Strand.
– Det ene som Nato bringer med seg, er sikkerhetsgarantien artikkel fem. Det andre er alt som har med standardisering å gjøre. Svenskene følger veldig mange av Nato sine standarder, men for eksempel krypto er en utfordring.
– At vi får samme krypto og kan prate sammen på samme krypterte nettverk, det er klart at det blir mye lettere enn det er i dag.