Nyheter:

MØTE: Ukrainas forsvarsminister Dmytro Kuleba og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg holdt tirsdag pressekonferansen om konflikten langs grensa mellom Ukraina og Russland.
MØTE: Ukrainas forsvarsminister Dmytro Kuleba og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg holdt tirsdag pressekonferansen om konflikten langs grensa mellom Ukraina og Russland.

Ukraina vurderer atomvåpen hvis Nato-medlemskap avvises

Ukraina ønsker å bli medlem av Nato. Dersom forsvarsalliansen sier nei, vurderer landet å skaffe seg atomvåpen, opplyser Ukrainas ambassadør i Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Enten er vi en del av en allianse som Nato og bidra på denne måten til å gjøre Europa sterkere, eller så sitter vi igjen med det andre alternativet som er å bevæpne oss, sier ambassadør Andrij Nelnyk til radiostasjonen Deutschlandfunk.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge Nelnyk vil landet da «kanskje også vurdere sin kjernefysiske status».

– Hvordan kan vi ellers garantere forsvaret vårt, spør han.

I 1994 var Ukraina verdens tredje største atommakt etter å ha arvet nær 2.000 atomstridshoder da Sovjetunionen gikk i oppløsning. Alle atomstridshodene ble transport til Russland mot at russerne, USA og Storbritannia lovet å respektere Ukrainas grenser.

Russland og Ukraina har vært i konflikt siden russerne annekterte Krim-halvøya i 2014. Ukraina har kjempet mot prorussiske separatister i utbryterregioner Donetsk og Lugansk øst i landet siden da.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttalte nylig til Nato-sjef Jens Stoltenberg at bare Nato kan få stanset krigen i Øst-Ukraina, skriver Reuters.

Powered by Labrador CMS