Nyheter

AMBASSADE: Den russiske ambassaden i Kiev.

New York Times: Russland trekker diplomatisk personell ut av Ukraina

Flere titalls personer tilknyttet den russiske ambassaden har forlatt landet, sier kilder til New York Times.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

5. januar forlot 18 personer, hovedsakelig ektefeller og barn av russiske diplomater, Kiev med buss i retning Moskva. Det forteller forteller en kilde i Ukrainas sikkerhetstjenester til den amerikanske avisen New York Times.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I dagene som fulgte skal ytterligere 30 personer ha forlatt Ukraina, både fra hovedstaden Kiev og konsulatet i Lviv. Ifølge New York Times sier den anonyme kilden at diplomater ved to andre russiske konsulater er blitt bedt om å gjøre seg klare til å forlate landet.

Les også: Odd Roger Enoksen møtte britisk forsvarsminister Ben Wallace for samtaler i Oslo

Ifølge Karsten Friis, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), kan uttrekningen av personell tyde på at Russland planlegger handling.

– Det kan være en indikasjon på at noe er i gjære. Men det kan også være en måte å få oss til å tro det, for å gjøre oss enda mer bekymret. Forrige ukes samtaler har ikke endret faren for russisk angrep på Ukraina, sier Friis til Forsvarets forum.

Les også: – Mer enn 50 prosent sannsynlig at Russland angriper Ukraina

I forrige uke ble det holdt flere møter mellom Russland og Vesten. Blant annet møtte USAs viseutenriksminister Wendy Sherman sin russiske motpart Sergej Rjabkov i Genève 10. januar, og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg hadde samtaler med Russland i Nato-Russland-rådet.

Russlands utenriksdepartement uttalte til nyhetsbyrået Interfax tirsdag at ambassaden i Kiev opererer som normalt.

Powered by Labrador CMS