Nyheter

NORDISK: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener en felles nordisk forsvarsallianse vil gjøre det mulig for Norge på sikt å gå ut av Nato.

SV-topp vil ha en nordisk forsvarsallianse

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes ønsker ikke norsk Nato-medlemskap, men er åpen for en nordisk forsvarsallianse.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Han sier til Klassekampen at SV fremdeles ønsker seg en nordisk forsvarspakt som slår fast at det er «en for alle – alle for en» dersom et land i Norden blir angrepet – slik som artikkel 5 i Nato-traktaten slår fast for sine medlemsland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Uansett om Sverige og Finland blir medlem av Nato eller ikke, så vil en nordisk artikkel 5 være det som gjør at det blir mulig å på sikt gå ut av Nato, sier Fylkesnes til avisen.

Fram til landsmøtet neste år skal SV ha en intern debatt for å finne ut hva partiet skal mene om norsk Nato-medlemskap.

Både Fylkesnes og den andre nestlederen i partiet, Kjersti Bergstø, har tidligere sagt at de ikke ønsker noen endring i SVs holdning om å være mot norsk medlemskap i Nato, mens partileder Audun Lysbakken ifølge VG har valgt å ikke si hva han mener om spørsmålet.

Men Fylkesnes mener at med en pakt mellom Norge, Sverige, Finland og Danmark med en artikkel 5-klausul, så vil det ikke lenger være nødvendig for Norge å opprettholde sitt Nato-medlemskap.

– Norden er ikke noe lite område i forsvarssammenheng. Vi har for eksempel en større forsvarskraft enn det Ukraina her, og et samlet nordisk forsvar vil være et av de ti største i verden, mener han.

Powered by Labrador CMS