Nyheter

LUFTVERN: Det bakkebaserte luftvernsystemet NASAMS III på øvelse på Luftforsvarets base Rygge.

Takker for NASAMS med Grieg-video

Med norsk klassisk musikk i bakgrunnen kom Ukrainas forsvarsdepartement med en takk til Norge for luftvernsystemet NASAMS.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«Denne vinteren kommer ikke ukrainere til å måtte reise for å se nordlyset. Fredsprisens land beskytter byene våre fra krig.»

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Slik lyder teksten i en takkevideo fra det ukrainske forsvarsdepartementets Twitter-konto 1. desember. Akkompagnert av Edvard Griegs «I Dovregubbens hall», vises bilder av det norskproduserte luftvernsystemet skyte ned det som tilsynelatende er russiske raketter.

Det var Teknisk Ukeblad som først omtalte saken.

Dagen før, 30. november, kom det amerikanske forsvarsdepartementet med nyheten om at de inngikk en kontrakt med Raytheon om produksjon av NASAMS til bruk i Ukraina, verdt 1,2 milliarder amerikanske dollar.

NASAMS produseres av Raytheon Missiles & Defense og Kongsberg Defence & Aerospace. Forkortelsen står for Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System og ble tatt i bruk av Forsvaret i 1994.

Rekkevidden på missilene er 20-40 kilometer og en maksimal høyde på 20 kilometer. Kostnaden for ett slikt batteri er rundt 65 millioner dollar, godt over 600 millioner norske kroner. Systemet har et kjøretøy for lading, detektering av mål og service på komplekset.


Riktignok er det amerikanerne som har betalt for mesteparten av NASAMS-leveringene, men det er det norske og det ukrainske flagget som vaier etter hverandre i videoen. Til sammen har USA bestilt NASAMS til Ukraina for rundt 14 milliarder kroner. Det er inngått to kontrakter med Raytheon – én i august, og én i slutten av november.

Tidligere i november har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skrytt av effekten til NASAMS, da de blant annet hadde skutt ned ti av ti missiler på vei mot Ukraina.

Powered by Labrador CMS