Morgendrillen

SPACE FORCE: Oberstløytnant Bree Fram.

Bree Fram vil gjerne dele en feltrasjon med enhver som stiller spørsmål ved transpersoners evne til å tjenestegjøre i forsvaret

Oberstløytnanten jobber i U. S. Space Force og har kontor i Pentagon i Washington D.C. Hun mener det er viktig å «elske å hate», eller «to embrace the suck», for å opprettholde god moral og velferd på øvelse.

Publisert Sist oppdatert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

If you would like to read Bree Fram's answers to the column in English, click here!

Navn: Bree Fram

Alder: 44

Yrke: Oberstløytnant, romfartsingeniør og sjef for Space Acquisition Policy and Process Division i i United States Air Force.

Sted: Pentagon, Washington DC.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg er ikke en morgenfugl, så jeg står opp så sent som mulig og ønsker at jeg kunne ha sovet lenger, akkurat i tide til mitt første arrangement for dagen.

– U. S. Army pleide å si at de gjorde mer før klokken 09.00 enn folk flest gjør på en hel dag. Det er en av grunnene til at jeg ikke er i hæren.

Hva er det første du gjør?

– Jeg er ikke sikker på om jeg begynner å tenke på kaffe før eller etter at jeg har prøvd å slå av alarmen, alt skjer så fort.

Når starter arbeidet?

– Det varierer, men klokken 08.00 de fleste dager.

Pensko eller feltstøvler?

– Feltstøvler, med mindre været er veldig varmt. Jeg ville nok ha svart annerledes før 2007, for da byttet vi til støvler som ikke trenger å pusses.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Jeg ville foretrukket å løpe et maraton, men da jeg var i midten av 30-årene fortalte knærne og føttene mine meg at langdistanseløping ikke lenger var for meg. Men å gå lange turer opp og ned fjell er det som virkelig gir meg glede.

«EGET» MUSEUM: Tidligere i år var Fram på besøk i Norge. Da måtte hun selvfølgelig ta turen innom Frammuseet på Bygdøy.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Jeg er ikke sikker på om dette uttrykket er felles for alle militære, men et utbredt uttrykk i det amerikanske forsvaret er å «embrace the suck», å omfavne det kjipe (eller «å elske å hate», journ.anm.).

– Det er en erkjennelse av at det er noen ting vi må gjøre som er harde, men nødvendige. I stedet for å klage eller ønske at du slapp å gjøre det, gå inn i det og få det du trenger ut av det. Deretter, når du har et øyeblikk til å slappe av, finner jeg alltid glede i å bli kjent med menneskene jeg jobber med. Det er en flott mulighet til å få venner og bygge nettverk.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Jeg tror en av de største forskjellene jeg har lagt merke til når jeg har jobbet med folk utenfor Nato eller ikke-vestlige styrker, er nivået av ansvar som gis til folk på ulike nivåer. Da jeg var major, jobbet jeg med flere irakiske generaler og det tok meg en stund å forstå at jeg hadde mye større evne til å ta beslutninger på mitt nivå enn de hadde på deres. Der hvor vi pleier å gi ansvar så langt ned som mulig, beholder mange andre militære styrker ansvaret så høyt oppe som mulig.

– En litt hyggeligere ting, er fra tidlig i karrieren min og fikk sitte sammen med noen australiere og beundre gleden og lettheten de så til å ha med seg overalt. Jeg kommer aldri til å glemme når de avholdt en «wasabi challenge» i spisemessen for å se hvem som kunne spise mest wasabi på en gang.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR med og hvorfor?

– Muligheten til å sette meg ned og dele et måltid med hvem som helst som – av frykt eller uvitenhet – stiller spørsmål ved transpersoners evne til å tjenestegjøre i forsvaret, er en mulighet jeg ønsker velkommen. Å kunne møte andre gjennom almennmenneskelige opplevelser – også noe så enkelt som å dele sin favoritt-feltrasjon, er med på å knuse stereotypier og bryte gjennom frykten.

Smartklokke – yay or nay?

– Nay, inntil til neste måned. Jeg har unngått dem fordi jeg har jobbet i graderte bygg, og det ville bare vært enda en ting jeg må huske på å legge i et skap.

– Space Force går imidlertid over til et treningsprogram som krever bruk av klokke som et alternativ til årlige fysiske tester. Så nå ser jeg frem til å begynne å bruke min første smartklokke!

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Min arbeidsplass har utfordringen med å bygge et fly mens man flyr det, eller i vårt tilfelle, satellitter. Med opprettelsen av Space Force for fire år siden måtte vi fortsette å levere romkapasiteter til fellesstyrken, samtidig som vi skapte de institusjonene som skal støtte og forbedre de viktige rollene som romkapasiteter spiller i verden i dag.

– Vi har fortsatt en vei å gå når det gjelder den prosessen, og vi må fokusere på å bygge den Space Force som vi trenger, ikke den Space Force vi fikk.

– Generelt sett må vi fortsette å finne måter å akselerer leveransen av nye og robuste romkapasiteter. Romkapasiteters sikkerhet er noe vi ikke må ta for gitt; konkurrentene våre har allerede vist evne til å utfordre USA i verdensrommet og vi må være i stand til å operere i et omstridt rommiljø.

Powered by Labrador CMS