Nyheter

BEHANDLET: Nestleder i PFU Anne Weider Aasen var med på behandlingen av klagen. NRK gikk fri.

Trakasseringsanklaget oberst mente seg identifisert av uniformen – klaget inn NRK

NRK ble ikke felt i Pressens Faglige Utvalg for sak om obersten anklaget for seksuell trakassering.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Obersten som ble anklaget for å ha seksuelt trakassert flere yngre kvinnelige underordnede meldte en NRK-sak som omhandlet ham inn til Pressens faglige utvalg (PFU).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Saken ble behandlet bak lukkede dører onsdag.

Journalisten omtalte saken først.

Mente uniformen identifiserte

Obersten mente at NRK hadde identifisert ham gjennom å publisere en video som viser ham i en spesiell type uniform.

Han mente også at NRK ikke hadde tatt hensyn til opplysninger som han og andre hadde gitt redaksjonen, samt at NRK hadde brutt premisser som ble avtalt før han delte en advarsel Forsvaret hadde gitt ham, med krav om at advarselen ikke skulle refereres til. Dermed mente han at artikkelen også ble fremstilt feil.

Betrodd lederstilling

PFU konkluderer på sin side med at klageren må akseptere en viss grad av identifisering, i og med at han har en betrodd lederstilling i Forsvaret. I PFUs uttalelse trekkes det også frem at det står ord mot ord når det gjelder hva som har blitt avtalt rundt dokumentet.

I uttalelsen står det følgende:

«Vær Varsom-plakaten punkt 3.3 fastslår at det er medienes ansvar å klargjøre premisser i kontakten med kilder, og det innebærer at avtalte premisser må overholdes. Det er imidlertid ikke tilstrekkelig sannsynliggjort i det som er forelagt PFU at det ble avtalt begrensninger i NRKs omtale av advarselen. Utvalget konstaterer at advarselen var helt sentral for å opplyse saken.»

I tillegg argumenteres det med at det foreligger en dokumentert historikk i saken, og at utvalget ikke finner grunnlag for at NRK har publisert noe uten å ha dekning for det. PFU mente at saken bygget på et bredt kildegrunnlag.

Konklusjonen er at NRK ikke har brutt god presseskikk.

Powered by Labrador CMS