Nyheter

MISSILER: Soldater fra U.S. Army tester et missil, 14. desember 2021.

USA bekrefter å ha sendt langdistansemissiler til Ukraina

Ukraina har for første gang brukt langdistansemissiler som i all hemmelighet er sendt fra USA for bruk i kampene mot Russland, sier amerikanske tjenestepersoner.

Publisert

De ikke navngitte kildene opplyser dette til nyhetsbyråene AP og Reuters.

Sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan bekreftet onsdag at et «betydelig antall» langdistansemissiler er sendt, og at flere vil komme. 

Han sa at Ukraina har forpliktet seg til kun å bruke våpnene på ukrainsk område, ikke mot mål i Russland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kildene sier likevel at missilene ble brukt for første gang i morgentimene 17. april mot en russisk flybase på Krim-halvøya, 165 kilometer unna. De skal ha blitt brukt ved to anledninger så langt.

Missilene av typen ATACMS inngikk i en hjelpepakke på 300 millioner dollar som president Joe Biden godkjente 12. mars, opplyser kildene. 

Biden-administrasjonen fant angivelig pengene da flere av Pentagons kontrakter ble mindre kostbare enn ventet og frigjorde midler.

Pentagon anskaffet ATACMS rett fra samlebåndet til Lockheed-Martin.

Stor rekkevidde

Kildene sier heller ikke hvor mange missiler denne første forsendelsen omfattet – annet enn at antallet var «betydelig». Denne typen missiler dobler rekkevidden til 300 kilometer i forhold til de missilene som Ukraina fikk fra USA i oktober i fjor.

Den militære hjelpepakken som president Biden undertegnet onsdag, omfatter flere missiler av denne typen.

En av kildene sier at Russlands systematiske angrep mot kritisk infrastruktur i Ukraina fikk Biden til å godkjenne enstemmige anbefalinger fra militære ledere og medlemmer av egen regjering i midten av februar.

– Vi advarte Russland om dette, men de bare fortsatte, sier kilden. Russland brukte langtrekkende ballistiske missiler fra Nord-Korea i desember og januar, til tross for advarslene fra USA

USA nølte i mange måneder med å sende langdistansemissiler til Ukraina. Dette bygde på usikkerhet om hvorvidt de ville bli brukt til å treffe mål langt inne på russisk område og dermed bidra til opptrapping av krigen. Dette var grunnen til USA i oktober sendte mellomdistansemissiler med en rekkevidde på «bare» opptil 160 kilometer.

Risiko

Kildene sier at Det hvite hus og militære strateger nøye har overveid risikoen ved å forsyne Ukraina med disse missilene og bestemt seg for at det er riktig å sende slikt utstyr på dette tidspunktet.

Admiral Christopher Grady, nestleder i forsvarsstaben, sa nylig i et intervju med AP at langdistansevåpen vil hjelpe Ukraina med å slå ut logistikksentre og troppekonsentrasjoner som ligger et stykke bak fronten.

Grady ville ikke spesifisere hvilke våpen han snakket om, men han la til at slike våpen vil være svært ødeleggende hvis de blir de blir brukt riktig.

Powered by Labrador CMS