Meninger

IKKE FOR SENT: Klart det skamfullt å innrømme at vi snudde for sent, men det er fortsatt ikke en umulig situasjon. Omgjør de dårlige avgjørelsene. Illustrasjonsfoto av US Marines som trener på vinteroperasjoner i 2014.

Ni fjellvettregler for Forsvaret

Gjør det som må til for å beholde alle våre dyktige medarbeidere. Ikke grav oss inn i snøen for å overleve.

Publisert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

I Norge har vi et ordtak som sier at alle nordmenn er født med ski på beina. Ski er Norges nasjonalsport, og ski benyttes også i Forsvaret. Ordtaket kan lett sees i sammenheng med fjellvettreglene som siden 1952 har vært retningslinjer for alle som ferdes i den norske fjellheimen sommer som vinter.

Har de norske fjellvettreglene relevans for dagens forsvar av Norge? Definitivt.

La oss ta for oss fjellvettreglene og se om det er en sammenheng:

1. Legg ikke ut på langtur uten trening.

Er det norske Forsvaret godt nok trent? Langt ifra, dessverre. Vi mangler materiell i mengder, vi mangler enormt med personell, vi mangler penger og må til enhver tid prioritere. Budsjettene er ikke store nok til å få trent så mye som vi ønsker selv om vi er underbemannet. Skulle det oppstå en krise i dag, ville det blitt utfordrende. Svært utfordrende. Våre allierte trener jevnlig i Norge, men vi har lagt ned flere baser for alliert mottak og trening, og klarer ikke å tilby gode nok treningsfasiliteter.

2. Meld fra hvor du går.

Personellet har i årevis påpekt hvor skoen trykker. Fagorganisasjonene har utallige ganger kommet med forslag til forbedringer for å bedre situasjonen. Dessverre fånyttes. At Forsvarets personell har forlatt et synkende skip i mange år er en god indikator på at noe er alvorlig galt. Når man roper i skogen og kun hører sitt eget ekko er det bare trist. Hør etter og lytt på de ansatte.

3. Vis respekt for været og værmeldingene.

Verden er urolig, med stormer overalt. Det kriges rett øst for stuedøren vår. Det er krig i i Midtøsten. Hadde vi tolket varslene og lyttet til meldingene kunne vi forberedt oss. Nå er vi som vanlig altfor sent ute. Allerede for ti år siden fikk vi en indikasjon på hva Putin var i stand til å sette i gang. Vår politiske ledelse løper nå rundt og har innsett galskapen de har påført Norges sikkerhet. La oss håpe at milliarder av kroner kan bøte på skaden. Spørsmålet er bare om det allerede kan være for sent.

4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.

Beredskap er nøkkelordet. Forsvaret har vært i konstant nedbygging siden den kalde krigen sluttet. Noen har endelig skjønt at denne trenden må snus. Hadde vi bare sett på våre naboer og nye venner i Nato og gjort som Finland. Finland har gjort sin hjemmelekse; de startet aldri en nedbygging. Vi kan alltid argumentere med at Nato vil tre støttende til, men igjen vil vi slite med å ta imot våre allierte. Luftveien er den raskeste måten å frakte allierte styrker til Norge. Bodø Hovedflystasjon, som var Nord-Europas største militære flybase og kunne ta imot flere hundre fly, er nedlagt. Andøya flystasjon er også nedlagt. Evenes flystasjon er en byggeplass. Ørland flystasjon er en byggeplass.

5. Lytt til erfarne fjellfolk.

La oss igjen lære av Finland: En finsk offiser uttalte følgende for kort tid siden: «Du litar inte på en sovande björn». Bjørnen kom ut av dvalen for over to år siden og flerrer sine tenner og slår vilt rundt seg med sine klør, og viser ingen tegn til å gå tilbake til hiet sitt for å sove seg gjennom en lang vinter.

6. Bruk kart og kompass.

Se på kartet og kompasset og orienter deg. Hvor er fienden? Hva er viktig å beskytte? Hva kan vi lære av krigen i Ukraina? Hva går Russland etter når de sender hundrevis av missiler mot Ukraina? Norge er et langstrakt land med mange viktige forsyningsakser i form av vei, jernbane og kraftforsyninger. Å dele Norge i to er enkelt for noen med kunnskapen til det. Vi må tenke på hvem vi kan stole på om behovet skulle oppstå. Snart er det valg i USA, som er Norges viktigste allierte. Uten å spå et utfall av valget, er det grunn til å være bekymret.

7. Gå ikke alene.

Norge er medlem av Nato. Vi har i en årrekke misligholdt våre forpliktelser. Den norske politiske ledelsen har lovet og smilt i år etter år. Det har tatt altfor mange år for endelig å komme oss opp på et akseptabelt nivå når det gjelder våre bevilgninger til Forsvaret. Man kan spørre seg om vi har framstått som en troverdig partner for andre Nato-land.

8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.

Vi er i ferd med å snu. Klart det skamfullt å innrømme at vi snudde for sent, men det er fortsatt ikke en umulig situasjon. Omgjør de dårlige avgjørelsene. Reetabler og puss opp de gamle beredskapsanleggene som ble lukket og låst for mange år siden. Kjøp tilbake kritisk infrastruktur som ble solgt i svake øyeblikk. Forsvaret kan sammenlignes med et tankskip. Det å snu et tankskip tar mange nautiske mil og krever masse plass. Når man legger til alt som må forbedres, kjøpes inn, personell som skal rekrutteres og beholdes og utdannes og trenes, vil dette ta mange år. Kanskje årtier.

9. Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig.

Forsvarets personell er slitne etter årevis med omstillinger, pensjonsavklaringer som blir dårligere og dårligere, lønn som ikke kompenserer all innsatsen som det bidras med. Men motivasjonen er der. Nå må det prioriteres og sørges for at de riktige valgene blir tatt. Gjør det som må til for å beholde alle våre dyktige medarbeidere. Ikke grav oss inn i snøen for å overleve. Nedgravd i en snøhule mister du oversikten og ser ingenting av verden utenfor. Innrøm våre feil og sørg for at samme feil ikke gjentas gang etter gang.

La oss håpe at våre folkevalgte og de som er i ledelsen av landet og Forsvaret leser seg opp på fjellvettreglene og ser hvordan de kan relateres til forsvaret av vårt vakre land.

 For ordens skyld: Fjellvettreglene i dette innlegget er de gamle fjellvettreglene (1950-2016). 

Powered by Labrador CMS