Nyheter

KONFLIKT: Amerikanske soldater på en flyplass i Mogadisju i 1993, på vei ut av landet. USA hadde soldater i Somalia over en lengre periode på 1990-tallet.

60 amerikanske soldater får medalje for innsatsen under slaget i Mogadishu

18 amerikanere døde og 73 ble skadet da to helikoptre ble skutt ned over Mogadishu i 1993.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Veteran Chris Faris, som blant har tjenestegjort som sjefsersjant i en amerikansk spesialkommando, vil bli en av 60 soldater som mottar den nye prisen for kampen i Mogadishu i 1993. Han er forventet å motta den amerikanske utmerkelsen «Silver Star», ifølge Army Times, som er den tredje høyeste bragdmedlajen man kan få for mot.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Amerikanerne var på et spesialoppdrag i Mogadishu i oktober 1993. De hadde oppdrag om å ta ut løytnanter til krigsherre Mohamed Farrah Aidid. Oppdraget gikk ifølge Army Times bra før to Black-Hawk helikoptere ble skutt ned og krasjlandet i gatene i Mogadishu.

Dette har senere blitt omtalt som slaget i Mogadishu og blitt filmatisert i den kjente amerikanske filmen «Black Hawk Down».

Les mer: Mann tiltalt for voldtekt etter fest i militærleir

NEDBRENT HELIKOPTER: Unge somaliere sitter på de nedbrente restende av et amerikansk helikopter som styrtet, i oktober 1993, mens de roper slagord for å uttrykke sin motstand mot amerikanerne.

Chris Faris, som var blant dem som skulle støtte de nedskutte helikopterne, fortalte Army Times at de møtte et stort bakholdsangrep når de ankom området.

– Det var intens skyting mot oss, så vi måtte søke skjul i de nærmeste bygningene. Deretter måtte vi regruppere oss for å få kontroll på situasjonen, sier han til Army Times.

De brukte hele den påfølgende natten på å sikre krasjområdet. De skadde ble transportert bort med kjøretøy, men Faris og mange andre måtte begi seg på en risikofull tur til fots, kjent som Mogadishu-milen.

De løp flere kilometer til møtepunktet, med lite ammunisjon og ingen dekning. Flere ble ifølge Army Times skadet på turen.

Totalt døde 18 amerikanere, og 73 ble skadet under angrepene i Mogadishu, ifølge DVIDS. Nå får 60 soldater pris for deres innsats.

Chris Faris pensjonerte seg i 2015, etter 31 år i tjeneste.

Les mer: Dette er Forsvarets nye hovedtillitsvalgte

Powered by Labrador CMS