Nyheter

THOR: Systemet som skal beskytte mot dronesvermer i forbindelse med testing i felt.

Det amerikanske forsvaret tester mikrobølge-våpen mot dronesvermer

Systemet kan bli levert til amerikanske soldater innen 2024.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

US Air Force publiserte nylig en pressemelding om et mikrobølgevåpen, som kan ødelegge elektronikken i et stort antall droner samtidig. Det er Air Force Research Laboratory som utvikler systemet med forkortelsen THOR (Tactical High-power Operational Responder).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tidligere i år ble amerikansk base i Erbil, Irak angrepet med en drone lastet med TNT. Terrorgruppen IS har også brukt droner som slipper granater, for å angripe irakiske sikkerhetsstyrker.

Les mer: Forsvaret tester «jammefrie» droner

En enslig eksplosiv-bærende drone kan være ødeleggende nok i seg selv. Men det er trusselen fra svermer av droner som virkelig skaper hodebry.

Militære i mange land eksperimenterer med svermer av relativt billige droner som kan overvelde eksisterende forsvarssystemer. Kina har utført tester med opptil 200 droner. Disse kan utstyres med eksplosiver som styrter inne i målet.

Det er denne typen angrep det nye mikrobølge-våpenet THOR skal kunne beskytte mot.

Kan være operativt fra 2024

Systemet består av en konteiner montert med noe som ligner en enorm parabolantenne på toppen. Det kan transporteres med et C-130 Hercules transportfly til og kan gjøres klar til bruk av to personer i løpet av noen timer, i følge en videopresentasjon av systemet.

Utviklingen av THOR kostet 15 millioner dollar. Det tok 18 måneder fra man startet prosjektet til systemet ble brukt i tester hvor det ødela svermer på flere hundre små droner.

US Army håper å kunne levere systemet til soldater i felten innen 2024, ifølge nettstedet Janes.

Se video av hvordan THOR fungerer:

Video: Air Force Research Laboratory/Youtube

Powered by Labrador CMS