Nyheter

ENHETSVÅPEN: Fra tidlig på 1960-tallet til midten av 2010-tallet var AG3 enhetsgevær i det norske forsvaret, og har dermed vært i bruk i alle forsvarsgrener. I Norge ble AG3 produsert på lisens ved Kongsberg våpenfabrikk, som i perioden 1967 til 1974 produserte 253,497 våpen, ifølge Store norske leksikon. Illustrasjonsfoto.

AG3 dukket opp hos politiet

Både maskinpistoler fra andre verdenskrig og Forsvarets tidligere enhetsgevær AG3, er innlevert i regjeringens våpenamnesti, som startet 1. januar.

Publisert Sist oppdatert

Har du hatt et våpen liggende i kjelleren som burde vært levert til politiet? Da er du ikke alene.

Gjennom våpenamnestiet har politiet mottatt omlag 21 maskingevær på landsbasis i årets første fire måneder, får Forsvarets forum opplyst. Over 8000 amnestivåpen er registrert i samme periode.

Politidirektoratet (POD) har hovedansvaret for gjennomføring av det nasjonale våpenamnestiet, og har publisert et rapporteringskjema der våpnene er grovt klassifisert per måned.

For eksempel har skjemaet en samlekategori som heter «rifler», men hvor mange av disse som eventuelt har militær opprinnelse vil politiet ikke gå ut med før 1. juni, når amnestiet utløper.

Thompson og Stengun

– Øst politidistrikt har mottatt over 1400 våpen under amnestiet, skriver Preben Tjelflaat, ansvarlig for våpenamnestiet i Øst politidistrikt, i en e-post til Forsvarets forum.

Tjelflaat skriver videre at grunnet kraftig publikumstrykk har de ikke anledning til å sende bilder eller ytterligere detaljer om maskingeværene de har fått inn, men oppgir følgende foreløpige liste:

VÅPENAMNESTI:
  • 5 maskinpistoler – Stengun 9 mm VK1
  • 1 maskinpistol Stengun MK II
  • 1 helautomatisk pistol Ekol Asi kal 45
  • 1 maskinpistol Madsen 50
  • 1 maskingevær AG3 [Angrepsrifle, journ. anm.]
  • 1 maskinpistol Thompson
  • 1 maskingevær MK II
  • 1 maskinpistol MP 40

Våpen i dødsbo

Amnestiet gjelder også for ammunisjon og for ulovlige våpen som ikke er skytevåpen, som for eksempel elektrosjokkvåpen, ulovlige kniver og tåregass, ifølge en pressemelding fra Justisdepartementet (JD).

Det står videre i pressemeldingen at det som regel er våpen fra andre verdenskrig, arvevåpen eller våpen fra dødsbo som blir levert inn.

PRODUKSJON I NORGE: Stengun er en britisk maskinpistol med kaliber på 9 millimeter, konstruert og massefabrikkert i Storbritannia under andre verdenskrig. Et motorverksted i Norge laget under krigen 900–1000 stenguns illegalt, ifølge Store norske leksikon.

I Trøndelag er det mange jegere sett i forhold til folketallet, ifølge Siw Hind, leder for Felles enhet for Utlending og forvaltning i Trøndelag politidistrikt.

– Det er derfor naturlig at det kommer inn mange våpen i politidistriktet. I Trøndelag politidistrikt arbeider vi også aktivt med våpen i dødsbo. Det har også vært med å bidra til et høyt antall innleverte våpen totalt sett, skriver Hind i en e-post til Forsvarets forum.

Hun legger til at det er som forventet at mange ulike våpen blir innlevert, og at amnestiet bidrar til å forebygge ulykker og kriminalitet.

– Hvilke mekanismer har Forsvaret for å forhindre at våpen havner på avveie?

– Våpnene telles jevnlig og det gis opplæring i bruk og behandling av våpen. Det er også krav til forsvarlig oppbevaring av våpnene, skriver pressevakt i Forsvaret, Aleksander Engborg Hage, i en e-post til Forsvarets forum.

Våpenamnestier er også blitt gjennomført tidligere:

  • 2003/2004 – 35 000 våpen ble innlevert.
  • 2008 – 13 000 våpen ble innlevert.
  • 2017 – 8000 våpen ble innlevert
STENGUN: Flisa politistasjon har mottatt disse to Stengun under våpenamnestiet, sier Eva Pettersen, Fag- og opplæringsansvarlig for våpenforvaltning, Innlandet politidistrikt.
Noen av våpnene som er levert til Oslo politidistrikt under våpenamnestiet.
VÅPENAMNESTI: Noen av våpnene som er levert til Oslo politidistrikt under våpenamnestiet.
LITT AV HVERT: Politiet har fått inn mange pistoler fra ulike epoker under våpenamnestiet.
VÅPEN: Kniver og kastestjerner er også innlevert under våpenamnestiet.
VÅPEN: Kniver og kastestjerner er også innlevert under våpenamnestiet.
Powered by Labrador CMS