Nyheter:

Tidligere forsvarsminister Bah N'Daw tas i ed. Til venstre midlertidig visepresident oberst Assimi Goita.
Tidligere forsvarsminister Bah N'Daw tas i ed. Til venstre midlertidig visepresident oberst Assimi Goita.

Tidligere forsvarsminister blir midlertidig president i Mali

Han skal sitte i en overgangsperiode før nyvalg i landet.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere forsvarsminister Bah N'Daw er tatt i ed som Malis president etter militærkuppet i august.

Samtidig ble Assimi Goita, som ledet militærjuntaen, tatt i ed som landets nye visepresident. N'Daw vil sitte som president fram til landet kan holde nye valg. Han lover at det skal skje innen 18 måneder.

Assimi Goita, som ledet militærjuntaen, er tatt i ed som Malis nye visepresident
Assimi Goita, som ledet militærjuntaen, er tatt i ed som Malis nye visepresident

De ble tatt i ed under en seremoni i hovedstaden Bamako.

Blant de frammøtte var Guinea-Bissaus president Umaro Sissoco Embalo og Goodluck Jonathan, som tidligere var president i Nigeria og i det siste har ledet forhandlingsdelegasjonen til den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas.

Sanksjoner

Seremonien fant sted til tross for internasjonale krav om en sivil ledelse i Mali inntil demokratiet i landet kan gjenopprettes. Ecowas har innført sanksjoner mot Mali og advart om at de først blir opphevet når landet får en sivil regjering.

– Ulike forslag har sine fordeler og ulemper, sa Goita mandag om valget mellom en sivil eller en militær ledelse.

Juntaen grep makten i et militærkupp i midten av august. Tidligere har kuppmakerne foreslått en overgangsperiode på to år før det igjen holdes valg. Kuppet skjedde etter flere måneder med protester mot daværende president Ibrahim Boubacar Keita.

Fordømmelser

Bakgrunnen for protestene var et omstridt parlamentsvalg i vår, økonomiske problemer, misnøye med korrupsjon og frustrasjon over stadige angrep fra islamistopprørere.

Militærkuppet ble fordømt både av FN, Den afrikanske union (AU), Ecowas, den tidligere kolonimakten Frankrike, USA og Norge.

En fredsbevarende FN-styrke er utplassert i Mali, og her deltar et mindre antall norske stabsoffiserer. I tillegg har Frankrike militære styrker i landet som bidrar i kampen mot ytterliggående islamistiske opprørere.

Powered by Labrador CMS