Nyheter:

TAKUBA-STYRKEN: Den danske regjeringen vil sende spesialstyrker til Mali.
TAKUBA-STYRKEN: Den danske regjeringen vil sende spesialstyrker til Mali.

Danmark vil sende spesialstyrker til terrorbekjempelse i Mali

Regjeringen vil legge frem et vedtak om å sende nye militære bidrag til den europeiske elitestyrken i Mali, kjent som Takuba-styrken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding fra Danmarks regjering opplyses det om at regjeringen ønsker å sende spesialoperasjonsstyrker til European Special Operations Force i Mali, Task Force Takuba med mål om terrorbekjempelse.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Bidraget vil bestå av spesialoperasjonsstyrker, kirurger og stabsoffiserer. I tillegg vil regjeringen sende et transportfly til FN-oppdraget i Mali, MINUSMA (The United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali).

Saken ble i dag diskutert i Foreign Policy Board.

– Forsvaret bidrar til å løse viktige og komplekse oppgaver, slik det er tilfellet i Sahel. De danske spesialoperasjonsstyrkene må gi råd, støtte og følge Malis forsvars- og sikkerhetsstyrker og gjøre dem i stand til å håndtere trusselen fra terrorgruppene i grenseområdet mellom Mali, Niger og Burkina Faso, sier den danske forsvarsministeren Trine Bramsen i pressemeldingen.

Videre i pressemeldingen sier hun:

– De danske soldatene er opplært til å håndtere nøyaktig den typen oppgaver der, bl.a. må være fullført trening av lokale styrker. Den bekymringsfulle utviklingen i Sahel kan ha en direkte innvirkning på vår hverdag i Danmark, så det er viktig at vi gjør vårt for å støtte stabiliseringen i området.

Siden konflikten i Mali eskalerte i 2012 har Danmark støttet den internasjonale militære innsatsen i Mali og Sahel-regionen med blant annet transportfly, spesialstyrker, helikoptre, etteretningsenheter, en styrkesjef for MINUSMA og personellbidrag.

Den danske regjeringen planlegger også å forlenge støtten fra det danske transportflyet for MINUSMA i ytterligere seks måneder i 2022.

MINUSMA er en flernasjonal militær FN-operasjon opprettet i 2013. Hensikten til styrken er å støtte Malis myndigheter i arbeidet med å stabilisere situasjonen nord i landet. Nordområdene har vært preget av islamistiske grupperinger siden 2012. Norge og Danmark har siden 2013 bidratt med ulike styrkebidrag til MINUSMA, mest av alt flytransport.

Til forskjell fra MINUSMA som er FNs bidrag i Mali, er Takuba et bidrag fra Frankrike. Takuba er knyttet til den franske Barkhane-operasjonen i Sahel-regionen. Målet til Takuba er å utvikle en strategi mot jihadistene som opererer i Sahel-området.

Denne regionen i Afrika strekker seg fra Atlanterhavskysten til Rødehavet og omfatter 14 nasjoner, inkludert deler av Mali, Mauritania, Burkina Faso, Tsjad, og Den sentralafrikanske republikk.

Les også: Norge sender ikke soldater til Frankrikes Takuba-styrke

Powered by Labrador CMS