Nyheter:

Macron: – Nato opptrer hjernedødt

Frankrikes president Emmanuel Macron uttrykker stor bekymring for forsvarsalliansen Nato, som han kaller «hjernedød», i et intervju hvor han også hevder USA vender Europa ryggen.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​– Det vi nå opplever, er at NATO-alliansen er hjernedød, sier han til The Economist 

I intervjuet advarer presidenten om at Europa står «på kanten av stupet» og snart må begynne å tenke på seg selv som en strategisk, geopolitisk maktfaktor. Macron slår fast at dersom regionen ikke gjør dette, er Europa «ikke lenger i stand til å kontrollere vår egen skjebne». 

– USA vender ryggen til det europeiske prosjektet. Det er på tide å våkne opp, sier Macron i det oppsiktsvekkende intervjuet. 

– Ingen koordinering

Den franske presidenten viser også til Tyrkias intervensjon i det nordlige Syria, som ble igangsatt i oktober. 

– Du har ingen koordinering overhodet knyttet til beslutningstaking mellom USA og de NAato-allierte. Ingen. Du har en ukoordinert aggressiv handling begått av en annen Nato-alliert, Tyrkia, i et område der våre interesser står på spill, sier Macron.

Presidenten har også tidligere stilt seg kritisk til Natos håndtering av Tyrkias aggresjon i Syria. 

– Jeg mener at det som har pågått de siste dagene, er et alvorlig feilgrep av Vesten og av Nato i regionen, sa han da han møtte pressen etter EU-toppmøtet i Brussel 18. oktober.

Han viste til at han «via en tweet» fikk vite at amerikanerne trakk ut soldatene som var stasjonert i Syria med kurderne, og at tyrkerne få dager etter rykket inn i det nordøstlige Syria. 

Usikker på artikkel 5

Flere NATO-land har fordømt Tyrkias militæraksjon og har gått til det uvanlige skritt å innføre våpenembargo mot en alliert. 

På spørsmål om hva Macron mener om hvor effektiv NATO-traktatens artikkel 5 er, svarer han følgende: 

– Jeg vet ikke, men hva vil artikkel 5 bety i morgen? 

Artikkel 5 innebærer at et angrep på ett medlemsland anses som et angrep på alle.

Powered by Labrador CMS