Nyheter

KRITISK: Avanserte og kostbare bakke-til-luft-missiler kan være nøkkelen til ukrainsk luftherredømme. Bildet viser NASAMS i Norge.
KRITISK: Avanserte og kostbare bakke-til-luft-missiler kan være nøkkelen til ukrainsk luftherredømme. Bildet viser NASAMS i Norge.

Luftvern kan være nøkkelen til seier for Ukraina

En oppgradering av luftvern-kapasiteter vil være viktigere for Ukraina enn donasjon av jagerfly, ifølge amerikansk oberst.

Publisert

Det er nå klart at USA og flere av landene i Nato skal sende moderne stridsvogner til Ukraina. Det har også kommet forespørsel fra Ukraina om donasjon av moderne jagerfly, som F-16. Men det kan være andre våpensystemer som er viktigere enn jagerfly, mener oberst i det amerikanske luftforsvaret, Maximilian Bremer og forsker Kelly Grieco.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Våpnene USA og andre land gir Ukraina bør samsvare med den strategien som legges for å vinne, det å drive Ukraina mot en vestlig måte å skaffe luftherredømme på, vil ikke hjelpe dem å vinne», skriver Bremer og Grieco i Defence News.

Les også: Krig ga ekstra kull på Cyberforsvarets spesialistskole

De mener at det siste året med krig i Ukraina har vist at krigføringen favoriserer midlertidig og mobilt luftvern på bakken, i stedet for dyre jagerfly. Et forsøk fra Ukraina på å skaffe luftherredømme gjennom jagerfly, vil være en kostbar tabbe fordi Russlands kvantitative størrelse er en fordel.

«Ikke bare vil Ukraina avstå fra sin defensive fordel, men mest sannsynlig også mislykkes i å oppnå sitt militære mål om luftherredømme over Ukraina», skriver kronikkforfatterne videre.

Luftvern er en suksessfaktor

I stedet mener han at Ukraina bør holde på sin strategi, der de nekter Russland tilgang på luftrommet, samtidig som den internasjonale koalisjonen fortsetter å støtte Ukraina med luftvernsystemer og ammunisjon.

«Etter tiår med totalt luftherredømme, noe som har ført til forsømmelse av eget luftvern, kan USA og deres allierte kun forsyne Ukraina med et begrenset antall luftvernsystemer. For at Ukraina skal lykkes, må USA og deres allierte handle øyeblikkelig for å øke både produksjonen av nåværende luftvernsystemer og utviklingen av fremtidige luftvernsystemer», skriver Bremer og Grieco.

KATASTROFALT: Bildet viser ødeleggelsene etter et russisk angrep mot et sivilt boligkompleks i byen Dnipro i Ukraina 14. januar i år. Minst 45 sivile ble drept, blant dem seks barn.
KATASTROFALT: Bildet viser ødeleggelsene etter et russisk angrep mot et sivilt boligkompleks i byen Dnipro i Ukraina 14. januar i år. Minst 45 sivile ble drept, blant dem seks barn.

Russlands krigføring i Ukraina har blitt mer brutal de siste månedene. Siden oktober har Russland regelmessig angrepet Ukrainas kritiske infrastruktur med missiler og droneangrep. Det har ført til strømbrudd og mangel på oppvarming og vann midt i en kald vinter. Mange analytikere mener hensikten er å straffe ukrainske sivile og bryte ned deres moral, slik at de skal presse sine ledere til å søke fred.

Ifølge Bremer og Grieco kan angrepene også ha en militær logikk, som er å oppnå luftherredømme gjennom utmattelse. I snart et år har Moskva hatt problemer med å finne en effektiv vei rundt den ukrainske strategien, som gir Russland en svært begrenset tilgang på luftrommet over Ukraina.

Selv om Ukraina møter en overlegen og mer avansert fiende i russiske jagerfly, har Ukraina holdt sine luftvernsystemer godt spredt og mobile. Luftvernsystemene avfyrer sine våpen og bytter umiddelbart stilling. På denne måten unngår de å bli ødelagt.

Den konstante trusselen fra ukrainske luftvernsystemer har ført til at Russland ikke har klart å utnytte kampkraften til sine luftkapasiteter til det fulle - i tillegg til at de har tatt store tap på slagmarken.

Ny russisk strategi

«Utfordringen med å finne og ødelegge Ukrainas mobile luftvernsystemer har nå ført til at Russland prøver å tvinge de samme systemene til å gå tom for ammunisjon. I stedet for å gjøre det på den tradisjonelle måten ved å ødelegge fiendens luftvern ved hjelp av jagerfly, sender Russland nå store bølger med missiler og droner på ukrainske byer og infrastruktur i håp om at Ukraina tvinges til å bruke sine dyrebare bakke-til-luft-missiler i stort omfang og gå tom», skriver kronikkforfatterne i Defence News.

Les også: Tidligere forsvarssjef: På høy tid å bestille nye stridsvogner

Ved å angripe Ukrainas infrastruktur stilles president Volodymyr Zelenskyj og Kyiv overfor et umulig valg: Redde befolkningen fra en kald og nådeløs vinter, men kraftig svekke sine lagre med bakke-til-luft-missiler, eller: Beholde sin styrke ved å unngå unødvendig bruk av missiler, men samtidig be befolkningen betale en høy pris gjennom vinteren for Ukrainas langsiktige suksess.

Derfor skal det nå være viktigere enn noen gang at USA og deres allierte får fortgang på forsvarsindustrien og møter Ukrainas behov, ifølge Bremer og Grieco.

Powered by Labrador CMS