Nyheter

BA EKSTRA STØTTE: Militærpoliti foran de danske F-16-flyene i Litauen. De ble sendt til landet etter de ba om ekstra Nato-styrker for å møte trusselen fra Russland.

Litauen: Samtaler om å øke tysk militær tilstedeværelse i EFP

Talsperson for det tyske forsvarsdepartementet er derimot ikke kjent med planene.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag sa den litauske presidenten Gitanas Nauseda at Litauen og Tyskland er i samtaler om å øke den tyske militære tilstedeværelsen i landet i «lys av aktuelle hendelser», skriver Reuters.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi snakker om muligheter for å utvide og øke de tyske og Enhanced Forward Presence-styrkene i Litauen, ettersom vi trenger å styrke den østlige flanken av Nato i lys av dagens hendelser, sa Nauseda ved Siauliai flybase.

En talsperson for det tyske forsvarsdepartementet sa derimot at han ikke var klar over at Tyskland skulle øke den militære tilstedeværelsen i Litauen.

Les også: «Extended Reality» skal gjøre norske offiserer rustet for krig

– Det er definitivt betingede rotasjoner som kommer opp, men dette vil ikke føre til en økning. Av forsterkningsstyrkene er det ikke planlagt å sende noen til kampgruppen. Jeg vet ikke noe om det motsatte, sa han til journalister i Berlin.

Tyskland leder en internasjonal kampgruppe på mer enn 1000 soldater i Litauen. Norge inngår i den tyskledede kampgruppen med omtrent 150 soldater. Dette er ett av fire Enhanced Forward Presence-oppdrag sendt av Nato til de baltiske statene og Polen i 2017 som svar på at Russland annekterte Ukrainas Krim-halvøy i 2014.

Litauens forsvarsminister Arvydas Anusauskas sa at planene allerede var på plass for at flere allierte tropper skal komme til Litauen, inkludert hvor de vil bli utplassert. Han detaljerte ikke planene.

Les også: Danske jagerfly ankommer Litauen

Powered by Labrador CMS