Nyheter

FELLES UTFORDRINGER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (i midten), Polens president Andrzej Duda (til venstre) og Litauens president Gitanas Nauseda tar hverandre i hendene under en felles pressekonferanse i Kyiv onsdag.
FELLES UTFORDRINGER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (i midten), Polens president Andrzej Duda (til venstre) og Litauens president Gitanas Nauseda tar hverandre i hendene under en felles pressekonferanse i Kyiv onsdag.

Litauen og Moldova erklærer unntakstilstand

Det russiske militære angrepet på Russland er bakgrunnen for at regjeringen i de to landene vil be nasjonalforsamlingene om at det erklæres unntakstilstand.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver den litauiske statlige kringkasteren LRT og det moldovske presidentkontoret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

President Gitan Nauseda i Litauen har undertegnet et dekret om å innføre unntakstilstand i landet, som må godkjennes av parlamentet.

– Også i dag vil jeg si til det russiske folk og president – det er fortsatt mulig å stanse det som har begynt, sier Nauseda.

– Vi har etablert at regjeringen vil be parlamentet om å erklære unntakstilstand, skriver kontoret til den moldovske presidenten Maia Sandu.

I tillegg forbereder Moldova seg på store humanitære utfordringer.

Ba om Nato-konsultasjoner

Tidligere torsdag ba de de baltiske landene Polen, Estland, Latvia og Litauen om konsultasjoner i Nato i tråd med alliansens artikkel 4.

Artikkel 4 innebærer at ethvert medlemsland kan kalle inn til møte hvis de føler at deres uavhengighet eller sikkerhet er truet. I praksis har denne artikkelen sjelden blitt brukt.

– Russlands utbredte aggresjon er en trussel mot hele verden og mot alle Nato-land, og Nato-konsultasjoner for å styrke de alliertes sikkerhet må innledes for å iverksette ytterligere tiltak for å sikre forsvaret av medlemslandene. Det mest effektive svaret på Russlands aggresjon er å stå samlet, sier Estlands statsminister Kaja Kallas, ifølge CNN.

Flere norske soldater på vei til Litauen

I forrige uke besluttet regjeringen å sende 50-60 nye soldater til Litauen, for å slutte seg til de 150 norske soldatene som allerede er der som del av Nato-bidraget Enhanced Forward Presence.

De nye soldatene drar til Litauen denne helgen, etter det Forsvarets forum kjenner til. Soldatene som nå drar, tilhører i hovedsak Telemark bataljon. I tillegg til soldatene, sender Norge fire pansrede kampvogner av typen CV90.

Disse flys til Litauen med et av verdens største militære transportfly.

– Dette er en beredskap både for å vise solidaritet og for å bidra på den måten som den østlige flanken i Nato har bedt om bistand på, for å beskytte seg i en eventuell kritisk situasjon, sa forsvarsminister Odd Roger Enoksen i forrige uke.

De norske styrkene skal ikke ha noen rolle i konflikten.

– Styrkene skal først og fremst være til stede på Natos område i østlige Nato-land. De har ingen rolle opp mot Ukraina annet enn at vi er en del av beskyttelsen mot et eventuelt angrep, sa Enoksen.

Forsvarets forum har forsøkt å komme gjennom til Forsvarets pressetalsapparat for å spørre om en unntakstilstand i Litauen kommer til å påvirke de norske soldatene i landet.

Powered by Labrador CMS