Nyheter

ANTONOV: Et Antonov 124 ble brukt til å frakte et norsk F-16 fra Kirgisistan til Gardermoen i 2003.
ANTONOV: Et Antonov 124 ble brukt til å frakte et norsk F-16 fra Kirgisistan til Gardermoen i 2003.

Forsvaret leier gigantfly til Litauen-oppdrag

Forsvaret tar i bruk et Antonov 124 transportfly, designet i sovjetrepublikken Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag reiser 50-60 soldater fra Telemark bataljon til Litauen, for å slutte seg til Nato-operasjonen Enhanced Forward presence (EFP). Med seg har troppen tre CV90 pansrede kjøretøy.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

For å frakte de 25 tonn tunge kjøretøyene, leier Forsvaret et Antonov 124 transportfly. Det opplyser Hærens talsperson Eirik Skomedal til Forsvarets forum. Flyet ankommer Gardermoen søndag, før det plukker opp militærkjøretøyene og flyr videre til Litauen.

Les også: Pensjonert russisk general advarer mot å angripe Ukraina

Antonov 124 er det største militære transportflyet i verden. Gigantflyet ble tegnet av Antonov designbyrå i Ukraina, mens landet fortsatt var en del av Sovjetunionen. Flyet hadde jomfrutur i 1982.

Ukrainske og russiske selskaper har samarbeidet om produksjon og vedlikehold, men konflikten mellom de to landene har satt en foreløpig stopper for å lage nye fly.

Les også: Slik forbereder ukrainere seg på krig

Det er ikke første gang Forsvaret leier et Antonov transportfly. I 2014 ble flytypen leid inn for å frakte hjem et norsk F-16. Jagerflyet ble ødelagt i Kirgisistan, etter et oppdrag i Afghanistan.

STØRST: Antonov 124 er det største militære transportflyet i verden.
STØRST: Antonov 124 er det største militære transportflyet i verden.
Powered by Labrador CMS