Nyheter:

En kraftig eksplosjon rystet Beirut i Libanon tirsdag. Det er meldt om 100 døde og flere tusen alvorlig skadde.

Unifil-soldater alvorlig skadd i Beirut-eksplosjon

Flere soldater i FNs fredsbevarende styrke i Libanon (Unifil) er alvorlig skadd i eksplosjonen som rystet Beirut tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et av Unifil-styrkens skip lå til kai i Beirut da en lagerbygning gikk i lufta og forårsaket store materielle skader i den libanesiske hovedstaden.

Den enorme eksplosjonen i Beirut har krevd over 100 menneskeliv, opplyser Libanons Røde Kors. Over 4.000 er skadd.

– Hittil er over 4.000 personer såret og over 100 har mistet livet. Våre team gjennomfører fortsatt søk- og redningsoperasjoner i omkringliggende områder, opplyser hjelpeorganisasjonen i en uttalelse onsdag morgen.

Blant de skadde er det flere medlemmer av Unifil, opplyser styrken i en pressemelding.

Ingen rapporter om at norsk personell er berørt

Tilstanden for noen av de skadde er alvorlig, blir det opplyst videre. De skadde Unifil-soldatene er nå overført til det nærmeste sykehuset i Beirut.

Ifølge Forsvarets operative hovedkvarter er det ingen indikasjoner på at det skal være nordmenn blant de skadde soldatene.

– Det er ikke kommet indikasjoner eller rapporter om at norsk militært FN-personell er berørt av eksplosjonen som rammet Beirut, opplyser talsperson Jørn Hammarbeck i FOH til Forsvarets forum.

Unifil har vært i Libanon siden Israel okkuperte store deler av Sør-Libanon i 1978 og består i dag av 10.000 soldater fra 45 land.

Norge bidro til styrken fra 1978 til 1998 og 22.000 norske soldater tjenestegjorde der, mange av dem i flere omganger. 21 norske soldater mistet livet under tjenesten i Libano

– Vi står sammen med det libanesiske folk og landets regjering i denne vanskelige tiden, og vi er beredt til å hjelpe og tilby alle former for assistanse og støtte, sier Unifil-styrkens øverstkommanderende, den italienske generalmajoren Del Col.

Massive skader ved havnen

De overlevende våknet onsdag opp til et katastrofeområde med massive skader ved havnen i Beirut og omkringliggende områder.

Hele nabolag ble ødelagt, og flere ofre antas fortsatt å være begravd i ruinene. Etter at sola gikk ned tirsdag, fortsatte mange å lete etter sine nærmeste i mørket.

– Folk spør etter sine nære og kjære ved akuttmottakene, og det er vanskelig å lete på natta, da vi ikke har noe strøm. Vi står overfor en sann katastrofe og trenger tid for å vurdere omfanget av skadene, sa Hassan.

Røde Kors opplyser at hundrevis av skadde er tatt til overbelastede sykehus, men at mange fortsatt sitter fast i ruinene etter eksplosjonen, som jevnet store deler av Beiruts havneområde med jorda.

– Det vi ser, er en enorm katastrofe. Det er døde og skadde overalt, sier Røde Kors' Libanon-sjef George Kettani.

Ammoniumnitrat

Myndighetene har bekreftet at det var 2.750 tonn ammoniumnitrat som gikk i luften.

Det store lageret har blitt oppbevart ved havna i seks år, uten tilstrekkelige beskyttelsestiltak.

Statsminister Diab kaller det «uakseptabelt», og president Aoun har sverget at de ansvarlige skal straffes så hardt som mulig.

Hva som startet brannen som utløste eksplosjonen, er foreløpig ukjent. Ifølge lokale medier kan den ha blitt startet av sveisearbeid i lokalet.

USAs president Donald Trump sa tirsdag kveld at hans generaler tror det er snakk om et angrep, men CNN har snakket med tre tjenestemenn i det amerikanske forsvarsdepartementet, som alle sier at de ikke kjenner til noen opplysninger som tilsier at det er tilfelle.

Loves hjelp og bistand

En lang rekke land har uttrykt støtte til det libanesiske folket og tilbudt seg å hjelpe til i en situasjon som var desperat allerede før eksplosjonen.

Ifølge Frankrikes president Emmanuel Macron er franske ressurser og bistand alt på vei til Libanon.

Også Trump og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er blant dem som lover at de skal sende hjelp.

I tillegg vil blant andre Danmark hjelpe, og til og med Israel, som ikke har diplomatiske relasjoner med Libanon, tilbyr hjelp via andre internasjonale kanaler.

Land som Norge må trå til, mener Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Land som Norge må nå komme med ekstra bevilgninger til Libanon. Ingen er interessert i at denne hardt prøvede nasjonen kollapser i dette farlige hjørnet av Midtøsten, sier Egeland til NRK.

– Det vil også være en katastrofe for én million syriske flyktninger og flere hundre tusen palestinere som fortsatt er i landflyktighet i Libanon generasjoner etter at de flyktet fra Israel, fortsetter han.

Voldsomme demonstrasjoner

Libanon har vært sterkt preget av demonstrasjoner mot de politiske styringsmaktene i landet, som sliter med stor gjeld og stort budsjettunderskudd, høy arbeidsledighet og omfattende korrupsjon.

Kun timer før eksplosjonen forsøkte demonstranter å storme landets energidepartement i Beirut, i protest mot den elendige strømtilførselen i landet.

Enkelte områder av Libanon har i sommer vært uten strøm 20 timer i døgnet.

Powered by Labrador CMS