Nyheter

2022: Den daværende latviske presidenten Egils Levits i samtale med latviske soldater under et besøk ved Adazi militærleir i mars 2022. Levits gikk av tidligere i sommer. Latvia gjeninnførte verneplikt i juli 2023.

Latvias første 254 vernepliktige har startet tjenesten

Etter 17 år har Latvia gjeninnført verneplikt. I begynnelsen av juli møtte de første rekruttene til tjeneste.

Alle de 254 vernepliktige som møtte til tjeneste tidligere denne måneden er blant de 488 som meldte seg frivillig til militærtjeneste etter at det var klart at Latvia skulle gjeninnføre verneplikten, skriver Center for European Policy Analysis (CEPA). Noen av kandidatene ble selektert bort på grunn av helse eller andre årsaker, mens andre valgte å søke seg direkte til de regulære styrkene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dermed er verneplikten gjeninnført i landet, etter nærmere to tiår. I 2006 besluttet den latviske nasjonalforsamlingen enstemmig å avvikle verneplikten. Etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022, fikk spørsmålet vind i seilene på ny. I april støttet to tredeler av nasjonalforsamlingen en gjeninnføring.

Les også: Forsvarets forum spurte fem latviere om hva de tenker om gjeninnføringen

Den nye verneplikten gjelder menn i alderen 18 til 27, mens kvinner kan tjenestegjøre på frivillig basis. Verneplikten gjelder både militære og sivile stillinger. Den militære retningen har tre alternativer; en elleve måneder lang tjeneste, fem år i noe som tilsvarer heimevernet eller en egen militær trening for studenter, som også går over fem år. De sivile stillingene innebærer å arbeide i elleve måneder i den latviske forsvarssektoren med eiendom, bygg og anlegg, logistikk, anskaffelselser, geografiske data eller i museer.

Det er ikke bare i nasjonalforsamlingen at støtten for verneplikt øker. I en meningsmåling fra juni svarte 61 prosent av de spurte latvierne at de støttet gjeninnføringen av verneplikten, mens 29 prosent svarte at de var mot det. Meningsmålingen ble gjennomført av SKDS research center blant 1002 respondenter som betegnes som et representativt utvalg av befolkningen.

I en identisk undersøkelse for et år siden svarte 45 prosent av respondentene at de var for, mens 42 prosent svarte at de var mot.

I en meningsmåling bestilt av det latviske forsvarsdepartementet i desember, svarte 55 prosent at de var for verneplikt.

Det neste innrykket er planlagt i januar. Da gis plassene først til personer som melder seg frivillig, før resten av plassene fylles med personer som kalles inn til tjeneste. For å gjøre det mer attraktivt å melde seg, har myndighetene bestemt at de frivillige skal få en månedlig utbetaling på 600 euro, mot 300 euro for dem som kalles inn. Alle som gjennomfører tjenesten får en dimisjonsutbetaling på 1100 euro.

Powered by Labrador CMS